ELi riikide liidrid kangutavad võimu europarlamendilt tagasi

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
Nii Manfred Weber (vasakul) kui ka Donald Tusk esindavad paremtsentrit ühendavat Euroopa Rahvapartei erakonnaperet. Ülemkogu juhina on Tusk aga töötanud selle nimel, et Weber Euroopa Komisjoni presidendi kandidaadina pardalt tõugata. 
Nii Manfred Weber (vasakul) kui ka Donald Tusk esindavad paremtsentrit ühendavat Euroopa Rahvapartei erakonnaperet. Ülemkogu juhina on Tusk aga töötanud selle nimel, et Weber Euroopa Komisjoni presidendi kandidaadina pardalt tõugata. Foto: Olivier Hoslet/Ap/SCANPIX

Täna õhtul Brüsselisse ülemkogule saabuvad ELi valitsusjuhid ja riigipead üritavad kannad maasse suruda ning vahepeal europarlamendile libisenud võimu tagasi haarata. Takistus, mida liikmesriikide valitsuste esindajad ületada üritavad, on järgmise Euroopa Komisjoni presidendi määramine.

2014. aastal õnnestus europarlamendil toona vastse Lissaboni leppe toel läbi suruda nn juhtkandidaadi süsteem. See tähendas, et komisjoni juhiks sai valimistel enim hääli saanud üleeuroopalise erakonnapere kandidaat – tookord paremtsentrit ühendava Euroopa Rahvapartei (EPP, Eestist kuulub sinna Isamaa) esindaja, Luksemburgi endine peaminister Jean-Claude Juncker.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles