Tänane ühiskontsert Tartu Maarja kirikus juhatab sisse juubelilaulupeo

Tartu Postimees
Copy
Nagu 1869. aastal, algab ka nüüd laulupidu algab Tartu Maarja kirikust. Kui praegu on taastatav pühakoda tornita, siis peo käigus loodetakse selle selle ülesladumiseks koguda piisav hulk raha.
Nagu 1869. aastal, algab ka nüüd laulupidu algab Tartu Maarja kirikust. Kui praegu on taastatav pühakoda tornita, siis peo käigus loodetakse selle selle ülesladumiseks koguda piisav hulk raha. Foto: Margus Ansu / Eskiis: Marina Orlovski, Kristin Doronin

Täna algab laulupeo 150. sünnipäeva tähistamine.

Avapäeval on kavas Tartu laulupeo ja XXVII laulupeo pidulik ühiskontsert «1869. 2019», kus esinevad rahvusmeeskoor ja Tartu ülikooli akadeemiline naiskoor. Piduliku ühiskontserdi dirigendid on Triin Koch, Mikk Üleoja ja Kaspar Mänd.

Nii kontserdi toimumispaik kui ka algusaeg on seotud esimese üldlaulupeoga 1869. aastal. Asukohaks on Maarja kirik, kus toimus esimese üldalulupeo peaproov ning kontsert algab kell 18.69 ehk 19.09.

Tartu laulupeo ajaloomentor Ken Ird ütles, et parimat paika laulupeo 150. sünnipäeva tähistamise alguseks olnuks raske valida. «Tartu Maarja kirikus tegutses 1869. aastal Tartu eestlaste kogudus ja see oli ka üks põhjusi, miks just seal toimus esimese üldlaulupeo peaproov,» ütles Ird. «Nüüd, 150 aastat hiljem on meil väga hea meel, et kirik on taastamisjärgus jõudnud nii kaugele, et saab võõrustada Tartu laulupeo avakontserti.»

Nüüd, 150 aastat hiljem on meil väga hea meel, et kirik on taastamisjärgus jõudnud nii kaugele, et saab võõrustada Tartu laulupeo avakontserti.

Ühiskontserdil tuleb esmaettekandele helilooja Jüri Reinvere poolt spetsiaalselt selleks puhuks kirjutatud uudisteos «Mu isamaa. Mu õnn ja rõõm», mis on tema sõnul inspireeritud nii sellest, et esimesel Eesti laulupeol sai ette kantud F. Paciuse «Mu isamaa, mu õnn ja rõõm», kui ka sellest, et kogu laulupidu kujunes, eriti tänu Jakob Hurda kõnele, eestluse kui euroopaliku identiteedi aluseks. Reinvere on öelnud tutvustuseks, et liigub samadel teemadel, 150 aastat hiljem, koos oma teosesse ise kirjutatud tekstiga.

 Segakoorile, solistile ja keelpillikoosseisule kirjutatud uudisteost esitavad lisaks ühendkoorile metsosopran Kai Rüütel ning Vanemuise sümfooniaorkester.

Lisaks uudisteosele on kavas Kunileid, Klein, Brenner, Beethoven, Stuntz, Kallivoda, Abt, Lvov, Amor ja Unt. Läbi muusika ja vahetekstide põigatakse äsja sündinud laulupeo juurde ja jõutakse tagasi kevadesse 2019.

Vahetekstid on kirjutanud Tartu laulupeo lavastajad Anu Lamp (Tallinna linnateater), Riina Roose (Tallinna linnateater) ja Karl Laumets (Vanemuine). Tekste loeb näitleja Riho Kütsar (Vanemuine). Avamõtiskluse ütleb EELK Tartu praost Ants Tooming. 

Kontserdi piletid on välja müüdud, kuid sellest teevad otseülekande Klassikaraadio ja Vikerraadio.

Laulupeo aegu koguvad kollastes särkides vabatahtlikud annetusi Maarja kiriku torni taastamiseks. Loe heategevusaktsioonist lähemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles