Linn toetab seksuaalharidusliku noortelavastuse Tartu tuuri 2760 euroga

Ode Maria Punamäe
, suvereporter
Copy
Lavastuse "Kuidas öelda jah?" lavastaja on Tiina sööt, laval mängivad noored näitlejad.
Lavastuse "Kuidas öelda jah?" lavastaja on Tiina sööt, laval mängivad noored näitlejad. Foto: Maria Aua

Tartu linn eraldas MTÜle Vaba Vorm 2760 eurot lavastuse «Kuidas öelda jah?» Tartu ja Kagu-Eesti sügisese tuuri toetuseks. Seksuaalse nõusoleku ja naudingu teemadega tegelev etendus on kokku pandud põhinedes intervjuudele noortega, samuti on laval noored amatöörnäitlejad.

«Kuidas öelda jah?» projektijuht Nele Loosi sõnul on  etendus korraga meelelahutuslik ja pedagoogiline – «anname edasi positiivset hoiakut seksuaalsuse ja keha suunas, rõhutame turvalise seksi olulisust, räägime vastastikusest nõusolekust ja sellest, kui erinevad noored võivad olla,» selgitas Loos. 8.-12. klassi õpilastele suunatud etenduse läbiv joon on humoorikas ja mänguline ning seksuaalsust puudutavaid küsimusi käsitletakse avatult ja häbita.

Loosi sõnul puudutab etendus inimeseõpetuses käsitletavaid teemasid, kuid ka neid, mis tihtipeale koolitunnis arutlemata jäävad. «Haridussüsteemi pakutava kaudu saavad noored teada, kuidas vältida haigusi, kuidas mitte jääda rasedaks ja mis on seksuaalvägivald,» sõnas Loos. Lavastuse eesmärk on ergutada noortevahelisi arutelusid lugupidava seksuaalkogemuse teemal ning küsida, kuidas noored seksuaalsuse teemaga suhestuvad: Millal on kogemus hea, millal halb? Kuidas öelda ei ja kuidas öelda jah?

Etenduse lavastaja on Tiina Sööt ning dramaturg Aet Kuusik. Kaasprodutsent on MTÜ Vaba Vorm.

Esietendus toimus tänavu jaanuaris ning kevadhooajal mängiti Vaba Lava teatrikeskuses ning Tallinna ja Harjumaa koolides.

Etendused Tartu kooligruppidele toimuvad Eesti Rahva Muuseumi teatrisaalis 15.–16. Oktoobril. Kõigile avatud etendus ja sellele järgnev vestlusring toimub 17. oktoobril Genialistide klubis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles