Gruusias üritasid tuhanded meeleavaldajad tungida parlamendihoonesse

Copy

Gruusias pealinnas Thbilisis üritasid tuhanded meeleavaldajad neljapäeval tungida parlamendihoonesse, teatas sündmuskohal viibinud uudisteagentuuri AFP ajakirjanik.

Ajakirjaniku andmetel oli kogunenud umbes 10 000 protestijat, kellest osa tungisid läbi märulipolitsei tõketest ja pääsesid parlamendihoone hoovi. Märulipolitsei surus nad tagasi, kui mitmed jätkasid üritusi parlamendihoonesse pääsemiseks.

Viimastel andmetel kasutas politsei rahvahulga ohjeldamiseks kummikuule ja pisargaasi. Umbes 3000 kõige agaramat meeleavaldajat löödi ajutiselt laiali, kuid kogunesid siis uuesti protesti jätkamiseks.

Meeleavaldajad nõudsid muu hulgas parlamendi esimehe tagasiastumist pärast seda, kui parlamendis oli kõnelenud Venemaa parlamendidelegatsiooni juht Sergei Gavrilov, kes kasutas selleks parlamendispiikri kohta.

Vahetult pärast Gavrilovi kõnet võtsid sõna opositsiooni esindajad, kelle hinnangul solvasid Gavrilov ja teised Vene saadikud Gruusia ja Ukraina rahvast. 

Gavrilov on Gruusiast juba lahkunud.

"Meeleavaldajad nõuavad erakorralisi parlamendivalimisi ning parlamendi esimehe ja siseministri tagasiastumist," ütles opositsioonierakonna Vabadusliikumine-Euroopa Gruusia üks juhte Gigi Ugulava.

"Me saavutame need nõudmised rahumeelsete protestide kaudu," lubas Ugulava.

Gruusia võimupartei Gruusia Unistus kirjutas avalduses, et Venemaa parlamendidelegatsiooni juhi käitumine oli murettekitav ja mitteaktsepteeritav ning vajab selgitusi.  

Venemaa asevälisminister Grigori Karassin taunis Gruusia poliitiliste jõudude reageeringut ja süüdistas neid Venemaa vastaste meeleolude levitamises. Ministri sõnul jätkab Venemaa püüdlusi normaliseerida suhted Gruusiaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles