Strandberg: Eesti pole tõsiseks gaasikriisiks valmis

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Roheliste erakonna ühe liidri Marek Strandbergi väitel pole Eesti eriti valmistunud tõsisemateks energiaallikatega tekkida võivateks probleemideks.


Praeguses olukorras, kus Venemaa on jätnud gaasita suure osa Euroopast, on Strandbergi sõnul energiajulgeoleku esimene samm energia kokkuhoid, kuid ta lisas, et Eestis on alternatiivseid energiaallikaid väga vähe, vahendab ERR Uudised «Terevisiooni».

«Elektritootmises erinevad biokütuste koostootmisjaamad ja tuulepargid toodavad praegu 10 kuni 15 korda vähem, kui on reaalne energiatarbimine Eestis,» selgitas Strandberg ja lisas, et gaasi tootmisele Eestis alternatiivid puuduvad.

«Meil ei ole sadamaid, kuhu importida vedelgaasi, ammugi pole ette valmistatud suurmahulist biomassi või põlevkivi gaasistamise süsteemi, millega olemasolevasse gaasivõrku alternatiivset sünteetilist või bioloogilist gaasi juhtida.»

Strandbergi sõnul on riik suunanud enda ülesanded taastuvenergia osas kohalikele omavalitsustele, pärssides nii arengut.

Tema väitel oleks riik pidanud 2007. aastal panema paika piirkonnad, mis on taastuvenergia loomiseks huvipakkuvad, sest Euroopa Liit nõuab, et aastaks 2020 peavad riigid 20 protsendi ulatuses üle minema taastuvenergeetikale.

«Kõik investeerivad sinna, kuhu on seda lihtsam teha, Eestis ei ole see nii lihtne, kuna valitsus on ühe töö tegemata jätnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles