NYT: Trump kiitis heaks õhulöögid Iraanile, kuid loobus hiljem (5)

BNS
Copy
Donald Trump
Donald Trump Foto: Ron Sachs / ZUMAPRESS.com

USA president Donald Trump kiitis neljapäeval esmalt heaks, kuid loobus seejärel õhurünnakute korraldamisest Iraani sihtmärkide vastu pärast seda, kui Iraan tulistas alla Ühendriikide drooni, edastas päevaleht New York Times. 

USA kavandas neljapäeva õhtul rünnakut «käputäiele Iraani sihtmärkidele, nagu radarid ja raketipatareid», vahendas leht kõrgetele Ühendriikide valitsusametnikele viidates, kuid rünnaku planeerimine otsustati varajases etapis ootamatult katkestada. 

Valge Maja ja USA kaitseministeeriumi ametnikud keeldusid Timesile kommentaaride andmisest ning pole kindel, kas valitsusel on plaanid selliste rünnakute korraldamiseks tulevikus. 

Teheran teatas varem, et on saanud kätte osi neljapäeva varahommikul Iraani õhuruumis alla tulistatud USA luuredroonist Global Hawk, kuid Ühendriikide sõnul tulistati droon alla 34 kilomeetri kaugusel islamivabariigi rannikust. 

Trump hoiatas neljapäeval, et Iraan tegi USA drooni alla tulistades suure vea, kuid möönis hiljem, et riik võis drooni alla tulistada eksikombel. 

«Mul on raske uskuda, et see oli sihipärane... Mul on tunne, et see oli viga, mida tegi keegi, kes ei pidanuks seda tegema,» ütles Trump Valges Majas.

«Kindral või keegi tegi drooni allatulistamisega eksimuse. See oli keegi, kes käitus mõtlematult ja lollilt», lausus ta. 

Sellest hoolimata sai Iraan hakkama «väga suure veaga», mida USA ei «kavatse aktsepteerida», rõhutas president.

Kui Trumpilt küsiti, kas USA vastab Iraani sammule, ütles president: «Küll te saate teada. Ilmselgelt me liiga palju sellest ei räägi.»

«Me ei otsi sõda, kuid kaitseme oma õhuruumi ja maad agaralt,» kirjutas Iraani välisminister Mohammed Javad Zarif Twitteris vastuseks Trumpile.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles