Põhja-Korea meedia ülistas Xi visiidi lõppedes «võitmatuid» suhteid

BNS
Copy
Liidrite kohtumine
Liidrite kohtumine Foto: Lee Jin-man / AP

Põhja-Korea riigimeedia kirjutas reedel Hiina presidendi Xi Jinpingi kahepäevase visiidi lõppedes, et kahe riigi suhted on «võitmatud».

Riikliku ajalehe Rodong Sinmuni reedese numbri esilehel olid fotod Põhja-Korea liidrist Kim Jong-un'ist ja tema naisest Ri Sol-ju'st neljapäeval Xi'd Pyongyangis vastu võtmas. 

Kimi sõnul oli Xi visiit «tähtis võimalus» kahe riigi jaoks näidata maailmale oma «võitmatut» ja «muutumatut» sõprust, edastas Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA. 

Pyongyangi tänavad olid täidetud rõõmuhõisete ja «sõbraliku kiindumusega» Hiina kodanikesse, kes on sotsialismi poole püüeldes koos põhjakorealastega «jaganud rõõme ja kurbust», lisas agentuur. 

Xi külaskäik oli Hiina presidendi esimene visiit Põhja-Koreasse viimase 14 aasta jooksul pärast seda, kui suhted kauaaegsete kommunistlike liitlaste vahel jahenesid pärast Hiina riigipea eelmist visiiti 2005. aastal Pyongyangi tuumaprogrammi ja Pekingi toetuse tõttu ÜRO Põhja-Korea vastastele sanktsioonidele. 

Eelmisel aastal Põhja-Korea diplomaatilist avanemist alustanud Kim hoolitses selle eest, et Põhja-Korea tähtsaima diplomaatilise toetaja, suurima kaubanduspartneri ja abiandja juht oleks esimene välisriigi juht, kellega ta kohtub. Ühtekokku on Kim kohtunud mullu ja tänavu Xi'ga Hiinas neli korda. 

Xi külastas Põhja-Koread enne G20 tippkohtumist Jaapanis järgmisel nädalal, kus tal on kavas kohtumine USA presidendi Donald Trumpiga. Oodatakse, et kohtumise peateema ei ole Põhja-Korea, vaid kahe maailma suurima majanduse kaubandussõda. 

Analüütikute sõnul on Xi visiit märguanne Trumpile tema mõjust ja toetusest Kimile. 

Ajal, mil «rahvusvahelistes ja piirkondlikes olukordades leiavad aset väga tõsised ja keerulised muutused», vahetasid kaks liidrit «põhjalikult mõtteid tähtsates ja piirkondlikes küsimustes, mille seas on olukord Korea poolsaarel», vahendas KCNA. 

Agentuuri teatel «kulgesid kõnelused kamraadlikus, siiras ja usalduslikus õhkkonnas ning arutatud teemadel jõuti ühisele arusaamale».

Kim ja Xi leppisid kokku «teha positiivseid ühiseid jõupingutusi lähedase strateegilise suhtluse edendamiseks» ja «vastastikuse mõistmise» süvendamiseks, edastas KCNA. 

Põhja-Korea liider ja Hiina president leppisid kokku ka kahe riigi ametnike kõrgetasemelistes visiitides koostöö tugevdamiseks kõigis valdkondades, lisas KCNA. 

Samas ei edastanud Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur Kimi märkust «soovist jääda kannatlikuks» seisakus tuumarelvitustamiskõnelustel Ühendriikidega, millest teatas Hiina rahvusringhääling CCTV. 

Xi avaldas lootust, et Põhja-Korea ja USA tuumakõnelused jätkuvad ning jõuavad käegakatsutavate tulemusteni. Hiina riigimeedia teatel ütles Xi Kimile, et rahvusvaheline kogukond ootab Ühendriikidelt ja Põhja-Korealt tulemusliku dialoogi jätkamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles