Iraan: meil on USA drooni piiririkkumisest ümberlükkamatuid tõendeid (4)

Copy
Iraani asevälisminister Abbas Araghchi (vasakul) 12. juunil Teheranis koos oma ülemuse, välisminister Mohammad Javad Zarifiga.
Iraani asevälisminister Abbas Araghchi (vasakul) 12. juunil Teheranis koos oma ülemuse, välisminister Mohammad Javad Zarifiga. Foto: ATTA KENARE / AFP

Iraan teatas reedel, et riigil on ümberlükkamatuid tõendeid sellest, et allatulistatud USA droon rikkus riigi õhupiiri. 

Iraani asevälisminister Abbas Araghchi rääkis välisministeeriumi kutsutud Šveitsi suursaadikule Markus Leitnerile, kelle riik esindab USA huve Iraanis, Teherani tõenditest neljapäeva õhtul, teatas islamivabariigi välisministeerium avalduses. 

«Isegi osa drooni rusudest on saadud kätte Iraani territoriaalvetest,» lausus Araghchi Šveitsi diplomaadile. 

Iraani asevälisminister ärgitas Ühendriikide vägesid «austama Iraani õhu- ja merepiire ja pidama täielikult kinni rahvusvahelistest regulatsioonidest».

Araghchi rõhutas, et Iraan ei taotle sõda ega konflikti Pärsia lahes, kuid hoiatas USA vägesid mis tahes «läbimõtlemata sammu eest piirkonnas». 

«Iraan ei kõhkle hetkekski otsustavalt kaitsmast oma territooriumi igasuguse agressiooni vastu,» sõnas asevälisminister. 

Iraani teatel tulistas riigi õhutõrje USA luuredrooni Global Hawk alla neljapäeva varahommikul oma õhuruumis Hormozgani provintsi vete kohal. Ühendriikide sõjaväe teatel tulistati droon alla 34 kilomeetri kaugusel islamivabariigi rannikust «provotseerimata rünnaku» käigus. 

Iraani välisminister Mohammed Javad Zarif avalikustas neljapäeva õhtul USA drooni koordinaadid allatulistamise hetkel. 

«Õhuruumi rikkunud droon võeti sihikule kohaliku aja järgi kell 04.05 koordinaatidel (25°59'43»N 57°02'25«E) Kouh-e Mobaraki lähedal. Me tõime oma territoriaalvetest ära USA sõjaväedrooni tükke,» sõnas Zarif.

Pentagon avaldas drooni lennukoridori näitava kaardi, millel oli näha mehitamata õhusõidukit liikumas väljaspool Iraani territoriaalvesi, ja foto selle koordinaatidega (25°57'42«N 56°50'22»E) allatulistamise hetkel. 

Iraani ja USA praeguse vastasseisu juured peituvad 2015. aasta tuumaleppes, millega Iraan kohustus loobuma tuumarelva väljatöötamisest ja piirama oma tuumaprogrammi selle tõttu riigile kehtestatud rahvusvahelistest sanktsioonidest vabanemise eest. 

President Donald Trump viis aga USA 2018. aasta mais tuumaleppest välja ja kehtestas Iraanile taas karmid majandussanktsioonid, tõugates riigi majanduse langusesse.

Pinged Iraani ja USA vahel on tõusnud viimastel nädalatel haripunkti seoses Washingtoni püüetega viia Iraani naftaeksport nulli ja salapäraste rünnakutega tankerite vastu Omaani lahel, milles Ühendriigid süüdistavad Teherani.

Iraan teatas esmaspäeval, et ületab 2015. aasta tuumaleppes sätestatud uraanivarude piiri järgmise kümne päeva jooksul ehk hiljemalt 27. juunil, kui leppe osapooled oma lubadusi ei täida.

USA vastas sellele teatega, et saadab Lähis-Itta tuhatkond lisasõdurit. Lisaks avaldas USA ka uued fotod, mis kaitseministeeriumi hinnangul tõestavad, et eelmisel nädalal Omaani lahel tankereid tabanud rünnaku taga on Teheran.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles