Troopikasse, mäele või linnapuhkusele – kuidas valida kindlustust?

Seesam
Copy
Foto: Seesam Kindlustus

Olgu tegemist kauaoodatud troopikapuhkusega, perega planeeritud talvise suusareisiga või nädalavahetusega mõnes Euroopa linnas, standardne kindlustusleping võib kahju korral jääda väheks.

Reisikindlustust tehes on oluline valida sihtkohale ja reisi iseloomule vastavad kindlustuskaitsed, tähelepanu pöörata hüvitissummadele ning teada veel mõningaid detaile. Näiteks, kas sukeldumise korral on alati vaja ohtliku tegevuse lisakaitset, kas kindlustus kehtib ka väljaspool tähistatud suusaradu, kas igale pereliikmele on vaja eraldi pagasikindlustus teha ning kas Euroopas piisab Aasiaga võrdväärse meditsiiniabi hüvitissumma valimisest,“ õpetab Seesami reisikindlustuse tootejuht Jonatan Jõks.

Puhkust planeerivate reisijate abistamiseks toob Seesami esindaja välja kolm levinud puhkusetsenaariumit ning jagab soovitusi kindlustuskaitsete valikuks.

Sõprade seltskond sõidab Taisse puhkama. Plaanis on palju matkata, džungleid avastada ning elevantide kaitseala külastada. Et liiklemisel ei peaks bussidest ja taksodest sõltuma, laenutavad sõbrad ka rollerid. Vähemalt kahel sõbral on plaanis esimest korda elus proovida troopilistes vetes sukeldumist.

Kindlustusleping tuleb vormistada koheselt pärast reisi ostmist. Nii on enne reisija haigestumise, lennufirma streigi või teiste ennenägematute olukordade puhul tagatud kindlustatule maksimaalne kasu.

Üldiselt asuvad talvised troopilised sihtkohad Euroopast väljas, mistõttu tuleb piirkonnaks valida kogu maailm. Levinumateks soojamaa reiside kindlustusjuhtumiteks on erinevad haigestumised ja õnnetused. Näiteks on Seesami kahjukäsitlejatele teada Balil kõhuvaluga haiglasse pöördunud inimene, kelle kahju suuruseks kujunes ligi 2000 eurot. Samuti juhtum, kus inimene astus Egiptuse reisil basseini kõrval lebanud klaasikillule ning see ravi läks maksma 1200 eurot. Pikemate reiside puhul tuleb palju ette ka reisitõrget. Seepärast peaks reisil haigestumise, reisile hilinemise, reisi katkemise ja reisi ärajäämise eest hüvitise saamiseks kindlasti valima meditsiiniabi kaitse ja reisitõrke. Kui džunglisse ei minda mitmepäevasele retkele ning ei sukelduta üle 40 m sügavusele, siis ohtliku tegevuse lisakaitset ei ole vaja. Kuid kindlasti tasub enne reisile minekut mõelda hoolega läbi oma tegevused ja vajadusel pidada nõu kindlustusandjaga.

Neljaliikmeline perekond plaanib sõita nädalaks Slovakkiasse suusatama ja lumelauaga sõitma. Autoga sõidetakse Riiga ja sealt lennukiga Slovakkiasse. Sihtkohas on planeeritud võimalikult palju aega veeta mäel sporti tehes. Kaks pereliiget on kogenud suusatajad, kaks tegelenud lumelauasõiduga lapsest peale.

Siin tuleb tähele panna seda, milliseks perioodiks kindlustus sõlmitakse. Reis ei alga hetkest, mil Riiga jõutakse, vaid juba siis, kui pere naaberriiki sõitma hakkamiseks autosse istub.

Kindlustuslepingus tuleb seega reisi alguseks märkida päev, mil kodust lahkutakse ning kindlustus peab lõppema päeval, mil koju tagasi jõutakse. Kui eeldatav jõudmisaeg on öösel, siis tuleb olla tähelepanelik, et kindlustuse lõpuks ei oleks märgitud eelmine päev. Nii riskib inimene lennu hilinemise, pagasi kahjustada saamise või mitte jõudmise korral hüvitise vähenemisega. Euroopas reisimisel soovitab Seesami esindaja valida meditsiiniabi kindlustussummaks 100 000 või 200 000 eurot. Kuigi eelmise aasta keskmine kahju meditsiiniabis oli pisut üle 400 euro, siis mäelt haige toimetamiseks vajaliku transpordi ja ka operatsioonide kulud küündivad isegi mitmekümne tuhande euroni.

Kuna perekond kavatseb põhiosa puhkusest mäel suusatades veeta, siis on vajalik ka ohtliku tegevuse lisakaitse, mis kehtib märgistatud radadel sõites. Väljaspool neid ei ole lubatud sõita ja seetõttu ei kehti siis ka kindlustus.

Kui inimesel puudub ohtliku tegevuse lisakaitse ja mäel midagi juhtub, siis võib osa kahjudest saada hüvitatud Euroopa ravikindlustuskaardiga. Ülejäänud kahju hüvitab kindlustus osaliselt.

Kui pagasina on kaasa pakitud ka isiklik spordivarustus, siis läheb kohe kindlasti vaja pagasikindlustust ning sealjuures tuleb veenduda, et pagasi kindlustussumma hõlmaks kõiki reisil kaasas olevate esemete väärtust. Lepingus valitud kindlustussumma kehtib iga kindlustatu kohta ning oluline on, et reisijate peale kokku oleks pagasi kindlustussumma suurem kui pagasi väärtus.

Paar lendab pikale nädalavahetusele Barcelonasse. Laupäeval sõidetakse linnast välja loodusesse matkama, muul ajal aga nauditakse restoranides, muuseumites ja parkides käimist. Paar on kogenud ja enesekindlad reisijad ning on veendunud, et nendega ei juhtu kunagi midagi.

Linnapuhkus on kindlasti väiksema riskiga kui aktiivne troopikareis või suusapuhkus ning seetõttu võib piisata minimaalse meditsiiniabi kindlustussumma valimisest. Kõige rohkem tuleb linnapuhkuste käigus ette kukkumisi, allergiad ja ka toidumürgitusi. Samuti suureneb risk märgatavalt pooleks päevaks matkama minnes. Jõks räägib ühe näitena inimesest, kelle käsi jäi Hispaania reisi ajal ukse vahele ning ta oli sunnitud arstiabi otsima. Kahju suuruseks oli ligi 200 eurot. Teine levinud tegevus on jalgrataste rentimine. Üks selline pealtnäha ohutu turistitegevus lõppes kukkumise ja 500-eurose kahjuga. Linnapuhkusele minnes üldiselt ohtliku tegevuse lisakaitset vaja ei ole, küll aga saab need spordialad kindluse mõttes alati lepingust üle vaadata.

Enne reisi tasuks ka mõelda, mis juhtub, kui tagasilennust jäädakse maha näiteks rongi- või bussirikke tõttu. Selline võimalus on reisides alati olemas ning ilma reisitõrketa ei kuulu see ka hüvitamise alla.

Copy
Tagasi üles