Ecuadori kohus käskis vabastada Assange'iga seotud rootslase

Copy
Kohtuotsusega vanglast vabastatud rootslane Ola Bini.
Kohtuotsusega vanglast vabastatud rootslane Ola Bini. Foto: RODRIGO BUENDIA / AFP / Scanpix

Ecuadori kohus edastas eile käsu vabastada WikiLeaksi asutaja Julian Assange’iga seotud rootslase, keda süüdistati häkkimises. Kohus nimetas rootslase arreteerimist ebaseaduslikuks.

Ola Bini arreteeriti 11. aprillil. Samal päeval, kui Ecuador tühistas Assange’i Londoni saatkonda esitatud asüülitaotluse.

«Rikuti Bini õigust vabadusele. Tema arreteerimine oli alusetu ja ebaseaduslik,» teatas kohtunik Patricio Vaca kohtuotsuses ning nõudis Bini vabastamist.

Kohus keelas Binil enne juurdluse lõpetamist riigist lahkuda ning nõudis, et ta regulaarselt ametnikega kohtuks.

«Täna oleme esimest korda näinud minu süütust ja me jätkame minu süütuse tõestamisega,» ütles Bini reporteritele. «Ma ei ole päriselt vaba enne, kui see alusetu juurdlus lõpetatakse,» lisas ta.

Ecuador on sidunud Bini Assange’iga. See on kaalukas süüdistus, sest riigi pealinna Quinto võimud teatasid, et iga inimene, kes on Assange’iga seotud mängis rolli ka plaanis riigi presidendi Lenin Moreno autoriteeti õõnestada.

Assange avalikustas 2010. aastal tuhandeid salastatud sõjaväe ja diplomaatilisi dokumente. Praegu kannab ta Inglismaal aastapikkust vanglakaristust, sest üritas 2012. aastal riigist Ecuadori saatkonda põgeneda. Assange’i võib USA kohtus oodata 175 aasta pikkune vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles