MAAILM: Uued avastused viikingite igapäevaelust

Urmas Kiil
Copy

Tundub, et viikingitest teame me juba kõike. Kuid ajaloolased leiavad ikka ja jälle midagi huvitavat, mis vanade skandinaavlaste elu-olu üht või teist aspekti uutmoodi valgustab, kirjutab Stockholmi mõjukas õhtuleht Aftonbladet.

Ajalooraamatutes kujutatakse viikingeid enamasti kas barbarite ja metsikute röövlite või siis vaprate meresõitjate ja uute maade esmaavastajatena. Nüüd on aga selgunud uus vaatenurk: kuna uljad viikingid pöörasid väga palju tähelepanu oma väljanägemisele, kasutasid nad ohtralt kosmeetikat. Sellega seadsid nad sageli ohtu õrnema soo esindajate (isegi abielunaiste!) vooruslikkuse. Mis puutub aga viikingite laulmisesse, siis see olevat olnud suisa vastik, kirjutab Aftonbladet.

"Me teeme pidevalt uusi ja huvitavaid avastusi, mis täiendavad meie teadmisi viikingite olmest ja kultuurist," tsiteerib Rootsi ajaleht norra ajaloolast ja viikingite ajastu üht paremat asjatundjat Kim Hjardari. Oma viimases raamatus "Mere valitsejad – viikingid sõjas ja rahus" ("Havets herskere – vikingene i krig og fred") räägib ta mõnedest vähetuntud seikadest vanade skandinaavlaste elust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles