Ülemaailmne eestlaste kogukond mälestab Tallinnas punaterrori ohvreid

ESTO 2019
Copy
Tallinn 28.09.2018
Kommunismiohvrite memoriaal Maarjamäel.
Memorial for the The Victims of the Communism in Tallinn, Maarjamäe.
FOTO:SANDER ILVEST/EESTI MEEDIA
Tallinn 28.09.2018 Kommunismiohvrite memoriaal Maarjamäel. Memorial for the The Victims of the Communism in Tallinn, Maarjamäe. FOTO:SANDER ILVEST/EESTI MEEDIA Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kolmapäeval, 3. juulil kell 11 toimub Maarjamäel Eesti kommunismiohvrite memoriaalil kommunistliku režiimi terrori ohvriks langenud eestlastele pühendatud mälestustseremoonia, mida korraldavad Eestlaste Kesknõukogu Kanadas, Väliseesti Muuseum ja Eesti Mäluinstituut.​

Eesti kommunismiohvrite memoriaalil algab täna kell 11 mälestustseremoonia, millega ülemaailmne eestlaste kogukond mälestab punaterrori ohvreid.

Memoriaali Koduaias toimub tseremoonia, kus esinevad kõnedega teiste hulgas justiitsminister Raivo Aeg, EELK peapiiskop Urmas Viilma. Oma mälestusi põgenemisest jagab Kanada pagulane Uno Roose ning ESTO 2019 noordelegaat Erik Stenqvist (Rootsi) loeb ette Mart Orgi mälestused.

Kõlavad hümn ja Ta lendab mesipuu poole. Kanada eestlaste koori dirigeerib Reet Lindau-Voksepp. Tseremoonia käigus asetatakse memoriaali jalamile ka pärjad

ESTO-päevade ning laulu- ja tantsupeo raames Tallinnat külastavatele eestlastele annab see võimaluse ühiselt meenutada ja mälestada nõukogude terrori ohvreid ja neid, rohkem kui 70 000 eestlast, kes olid sunnitud oma kodudest 1944. aastal põgenema ja kellest suur osa ei saanud enam kunagi võimalust tulla tagasi.

Eesti kaotas okupatsioonirežiimi kehtestatud terrori tõttu iga viienda inimese oma veidi enam kui vaid miljonist elanikust. Kokku mõrvati, vangistati või küüditati üle 75 000 Eesti inimese.

Eesti kommunismiohvrite memoriaali rajasid Eesti rahvas ja riik 2018. aastal, et hoida pühana kogu rahva ja üksikisikute mälestust. Ohvrite nimede välja selgitamisega seotud uurimistööd juhtis Eesti Mälu Instituut, mis jätkab kõnealust uurimistööd ka täna.

VEMU peaarhivaar Piret Noorhani kutsub mälestustseremooniale kõiki eestlasi, olenemata sellest, kus me hetkel elame. «Koguneme esmakordselt ühiselt, et mälestada neid, kelle terrori tõttu kaotasime,» märgib Noorhani.

Kommunismiohvrite memoriaalile saab Viru keskusest Maarjamäele suunduvate bussidega nr 1A, 34A ja 5 – peatuse nimi on Mälestusvälja. Sõidavad ka kohalikud taksod Uber ja Bolt.

Rohkem infot memoriaali kohta leiab SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles