Tartumaal sõitis peotuli saunalahvka autoga maanaiste seltsi õuele (1)

Copy
Palupõhjal süüdati saunalaka kolle peotulest.
Palupõhjal süüdati saunalaka kolle peotulest. Foto: Erakogu

«Me rõõmuga tantsime ilule ja laulame laulupeo tulele», kõlavad tulekandjate suust peotule üleandmisel Nõo vallale – igas punktis antakse soov ühiselt tulele kaasa. Päeva jooksul tiirutab peotuli nii mitmeid kultuuriloolisi paiku Nõo ja Elva vallas. Lisaks saadeti tuli mõtteliselt  kosmosesse ning sõitis saunaauto koldes maaniaste seltsi õuele.  Õhtuks jõuab tuli Äksi kirikusse, kus homme hommikul stardib motomeeste eskordil laulupeohälli Tartu Maarja kirikusse ning õhtu lõpuks süttib Tartu laulupeol. 

Tuli alustas teekonda täna hommikul Reola kultuurimaja ees, kus veel eilsed Reola jaanipeolised juubelitule tervitusega edasi teele saatsid. Liiguti Reola-Unipiha tee seitsmendale kilomeetrile, kus Kambja vallavanem andis tule hoida Nõo vallale. Nõo vallavanem kinkis Kambja rahvale tänutäheks vihmavarju, et sellega ikka märga ilma eemale peletada. Tuli startis Nõo valla poole külgkorvidega mootorratastega, kui ootamatul kombel oli Unipiha bussipeatusesse tuld ootama tulnud umbes kümme külaelanikku – sõidu pealt anti neile lahkelt kast maasikaid. 

Nõos asetati tantsumemme Helju Mikkeli hauale juubelitulest süüdatud küünal. Nõos toimus ka tuletseremoonia, kus tuld õnnistasid oma tervitustega sõna-, laulu-, ka käsitöösepad. Süüdati Nõo valla tulelatern, et kõik pühapäevased jaanide pidajad saaksid oma lõkked juubelitulest süüdata. Tulelatern jääb Nõo kiriku hoida ja on saadaval kõigile teekäijatele, kes soovivad tuld oma koju viia.

Tõravere Observatooriumis pidasid täheteadlased taevatule tseremooniat, saates mõtteliselt tulekillud ka tähtede poole. Laulsid segakoor «Veag» ja Nõo valla lasteaedade lapsed. Edasi liikus tuli Elva valla poole, kus Peedul võttis tule vastu Elva linna aukodanik Tõnis Mägi. «Las see tuli jõuab kõikide lauljate ja tantsjate hinge,» sõnas Tõnis Mägi tuld auga vastu võttes ning andis tõrvikutule üle jooksjatele. Edasi jõudis tuli teatejooksuga mööda raudteeäärset kergliiklusteed Elva raudteejaama.

Elva raudteejaam on elvalastele märgilise tähtsusega – sealt on alguse saanud Elva linn, mis on tuntud ka kui tervisespordilinn. Esinesid Elva huvikooli kandlelapsed ja tulesäde süüdati Elva surnuaiale kultuuritegelaste Maimu Sireli, Aleks Raja ning Helbe Otsa haudadel. Elvas võttis teatejooksjatelt tule vastu Elva piirkonnakogu esimees ja Elva Südaööjooksu korraldaja Marek Pihlak. Seekordne Südaööjooks algab täna õhtul kell 23.59, kuhu kõik huvilised on oodatud. 

Lõunal peatus tuli Hellenurme vesiveskil Konrad Mägi sünnikohas, kus tuld tervitas veski perenaine. Tartumaa kuraatori Astrid Halliku sõnul on tegemist Eesti ainukese vee jõul töötava vesiveskiga, kus muuhulgas jahvatatakse päris jahu. Juubelitulest süüdati ka leivaahju kolle, millega parasjagu küpsetavad vesiveski perenaised homseks Tartu laulupeoks leiba.

Elva vallas peeti tuletseremooniat Puhjas, kus kiriku 1751. aastal loodud vana aida ees võeti tuli vastu mälestusküünalde süütamisega. Tuld tervitas esimene eestlasest luuletaja, Puhja köster ja koolmeister Käsu Hans. Kaasa tegid naiskoor Läte, Karijärve keelpilliorkester ja Tartu valla sepp.

Õhtuks jõudis tuli Palupõhja looduskooli, kus võtsid tule vastu Miina Härma ja David Otto Wirkhausi tegelaskujud koos vallavanem Jarno Lauriga. Väägvere külaplatsil tervitas tuld üks esimesi Eesti pasunakoore Väägverest. Samuti süüdati Palupõhjas peotulest veoauto kastis pesitseva saunalahvka kolle. Vihtlevad saunalised sõitsid aga tuletõrje eskordi saatel Lähte poole Sootaga maanaiste külaseltsi juurde. 

Tartumaa kuraatori Astrid Halliku sõnul annab kogu Tartumaa tulele kaasa ühise soovi. «Kui tuld üle antakse, siis öeldakse kõikjal ühte lauset: Me rõõmuga tantsime ilule ja laulame laulupeo tulele,» rääkis Hallik. Igas punktis antakse lause tulele kaasa. «Kui ühte lauset küllaltki pikalt korrata, siis annab see sellele kõigele ju rohkem väge juurde,» lisas Hallik.

Halliku sõnul on suur hea meel näha, kuidas inimesed tuld aina ootavad ning ka tööinimesed leiavad keset argipäeva aega, et tuld tervitama tulla. «Järelikut Tartumaalased ootavad tuld rõõmuga,» ütles Hallik. Ta lisas, et ka ilm on tuleleegile vastavalt päikeseline ja väga kuum.

Tartu valla tuletseremoonia toimub kell 22 Vasula puhkealal. Ühiselt loodud tulekorvi süütamine – sealt saavad kogu õhtu vältel soovijad endale tuld kaasa võtta. Lisaks süüdatakse Tartu valla jaanituli koos kohalike lauljate ja tantsijatega. 

Tuli jääb ööbima Vasulasse Äksi kiriku juures, kus seda valvab öösel kohalik perekond Sepp. Maakonna kuraator Astrid Hallik rõhutab, et kui kogu maakonda iseloomustab ühisnimetaja sepp, siis olgu ka tulevalvuriks just perekond Sepad. Hommikul viivad Äksi motoklubi motoeskordiga tule laulupeo hälli Tartu Maarja kirikusse. Tuli läbib Tartu kultuuriloolisi paiku ning süttib õhtul Tartu Tule Tulemise tipphetkel Tartu laulupeol.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles