Trump: võiksin olla Iraani parim sõber (2)

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Zumapress/Scanpix

USA president Donald Trump ütles eile keset pingeid Teheraniga, et temast saab Iraani parim sõber ja islamivabariik võiks olla jõukas riik, kui ta loobub katseist tuumarelva soetada.

«Iraani käes ei saa kunagi olema tuumarelva,» lausus Trump Valge Maja ees ajakirjanikele enne äralendu presidendi Camp Davidi residentsi kohtumistele Iraani ümbritseva olukorra teemal.

«Kui nad sellega nõustuvad, saab neil olema jõukas riik. Nad saavad väga õnnelikuks ja minust saab nende parim sõber. Ma loodan, et see juhtub,» sõnas Ühendriikide riigipea.

«Teeme Iraani taas suureks,» parafraseeris Trump oma 2016. aasta presidendivalimiste kampaania põhiloosungit «Teeme Ameerika taas suureks».

Iraani õhutõrje tulistas neljapäeva hommikul alla Ühendriikide luuredrooni ja Trump ütles reedel, et USA oli pärast seda valmis sõjaliseks löögiks Iraani vastu, kuid loobus sellest, kuna see poleks olnud proportsionaalne samm. 

«Kõik ütlesid, et ma olen sõjaõhutaja. Nüüd ütlevad nad, et ma olen tuvi,» sõnas USA president laupäeval vastuseks ajakirjanike küsimusterahele Iraani kohta.

«Ma arvan, et ma pole kumbki, kui teile tõtt öelda. Ma olen terve mõistusega mees ja just seda me selles riigis vajame, tervet mõistust,» ütles Trump.

USA presidendi kinnitusel sõltub praeguse kriisi edasine kulg Iraani juhtkonnast. «Kui Iraani juhtkond käitub halvasti, saabub nende jaoks väga halb päev,» lausus ta.

Trump avaldas aga lootust, et Iraani liidrid «on nutikad ja hoolivad enda asemel oma rahvast».

«Loodetavasti saame Iraani tagasi majanduslikule rajale, mis on fantastiline, millel ta on riigina väga jõukas. See oleks imeline asi,» ütles Ühendriikide riigipea, kes teatas veidi hiljem uute suurte sanktsioonide kehtestamisest Teheranile alates esmaspäevast. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles