AÜE kutsus üles pingete leevendamisele USA ja Iraani vahel

BNS
Copy
Anwar Gargash.
Anwar Gargash. Foto: KARIM SAHIB / AFP

Araabia Ühendemiraatide välisministeerium kutsus üles pingete leevendamisele USA ja Iraani vahel pärast Ühendriikide armee drooni allatulistamist.

«Lahepiirkonna pinged tuleb lahendada poliitilisel ja rahumeelsel teel,» ütles välisminister Anwar Gargash sotsiaalvõrgustikus Twitter.

«Lageregiooni kriis vajab kollektiivset tähelepanu peamiselt pingete leevendamiseks ja poliitilise lahenduse leidmiseks dialoogi ja läbirääkimiste abil,» jätkas minister.

USA erisaadik Iraani küsimustes kutsus pühapäeval kõiki riike üles rakendama diplomaatilisi jõupingutusi, et veenda Teherani pingeid leevendama ning vastama diplomaatiale diplomaatiaga. 

«Me ei ole huvitatud sõjalisest konfliktist Iraaniga, me oleme tugevdanud oma jõude piirkonnas ainuüksi kaitseotstarbel,» lausus Brian Hook Kuveidi pealinnas. 

USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton ütles pühapäeval, et president Donald Trumpi viimasel hetkel langetatud otsust mitte korraldada Iraanile sõjalist vasturünnakut ei tohiks käsitleda «nõrkusena». 

«Ei Iraan ega ükski teine vaenulik osapool ei tohiks pidada USA mõistlikkust ja vaoshoitust nõrkuseks,» ütles Bolton kohtumise eel Iisraeli peaministriga Benjamin Netanyahuga. 

«Mitte keegi pole andnud neile luba Lähis-Idas küttimiseks,» lisas ta Jeruusalemmas. 

«Meie sõjavägi on uuendatud ja valmis tegutsema,» ütles Bolton pärast seda, kui Trump otsustas jätta ära sõjalise löögi vastuseks USA luuredrooni allatulistamisele Iraani vägede poolt neljapäeval. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles