Küprose kohus mõistis sarimõrvarile seitse eluaegset vangistust

Copy
Küprosel seitsmekordse eluaegse vangistuse saanud sarimõrvar Nikos Metaxas.
Küprosel seitsmekordse eluaegse vangistuse saanud sarimõrvar Nikos Metaxas. Foto: - / AFP / Scanpix

Küprose kreeklasest armeekaptenile, kes tappis viis naist ja kaks last, mõisteti täna Nikosia kohtus seitse eluaegset vangistust.

Ligi kolm aastat märkamata jäänud mõrvad tulid ilmsiks tänavu kevadel, kuna tavatult tugevatest sadudest tingitud vihmavesi tõi 14. aprillil ühest mahajäetud kaevanduskäigust välja laiba. Sellega algas suur inimjaht mõrvarile, kes leiti neli päeva hiljem.

35-aastane Nikos Metaxas tunnistas end süüdi kõigis seitsmes mõrvas, mille sihtmärgid olid kõik välismaalased.

Juhtunu šokeeris saareriiki ning politseid hakati süüdistama rassismis.

Metaxas toimetati Nikosias asuvasse kohtusse suurte julgeolekujõududega. Kui prokuratuur süüdistusi ette luges, vaatas sünge näoga süüalune maha. Pisaratega võideldes tunnistas ta end iga süüdistuse ettelugemisel süüdi.

Kui prokurör oli lõpetanud kuritegude pika nimekirja ja nende üksikasjade ettelugemise, siis luges Metaxas ette lühikese, käsitsi kirjutatud avalduse ning vabandas ohvrite ees.

Ta ütles, et «mälestused piinavad teda» ning ta ei oska selgitada, miks ta inimesi mõrvas.

«Tunnistan oma süüd,» ütles ta väriseval häälel. «Vabandan ohvrite perede ja ohvrite hingede ees.»

«Küprose ühiskond mõtleb, kuidas üks tema liikmetest siia jõudis. Olen ka endalt küsinud, miks. Ma pole veel vastust leida suutnud,» lisas ta.

«Panin toime vihkamisväärsed kuriteod.»

AFP-ni jõudnud otsuses ütlevad Nikosia kriminaalkohtu paneeli kolm kohtunikku, et Metaxas «võttis ette kaitsetute naiste tapmise kampaania».

Nad määrasid talle seitse 25-aastast eluaegset vanglakaristust, millest viis tuleb ära istuda järjest. Temalt apellatsioonikaebust ilmselt ei tule.

Teistes tema vastu esitatud süüdistustes teda ei karistatud, sest neid ei peetud mõrva osaks.

See on Küprose õigusajaloos esimene kord, kui kaitsealune on seisnud silmitsi seitsme ettekavatsetud mõrva süüdistusega.

Metaxas tappis oma ohvrid ajavahemikus 2016. aasta septembrist 2018. aasta suveni.

Viie Filipiinidelt, Rumeeniast ja Nepalist pärit naisohvri ja kahe nende tütre sugulased ja sõbrad süüdistavad võime oma töö unarusse jätmises.

Küpros on populaarne sihtkoht Ida-Euroopast ja Kagu-Aasiast pärit töölistele, kellest paljud töötavad majapidajate ja lihttöölistena.

Politsei suutmatus uurida teateid naiste kadumisest tekitas suure pahameeletormi, mille tagajärjel jäid ametist ilma politseiülem ja justiitsminister.

Protestijad süüdistavad politseid rassismis. Nende hinnangul keerasid politseinikud uurimised untsu, sest kadunud naised olid välismaalased.

President Nicos Anastasiades kritiseeris politseid küündimatuses ning töökohustuste täitmata jätmises. Lisaks tunnistas ta, et kui esimesi uurimisi oleks tehtud paremini, siis võinuks hilisemaid tapmisi ennetada.

Pärast kinnipidamist oli Metaxas see, kes ütles, kus ülejäänud kuus surnukeha on. Neid otsiti pea kaks kuud - mõned neist leiti mürgisest järvest, mõned kohvritest, teised mujalt.

Valitsus nõustus tasuma kõigi seitsme ohvri matusekulud ning maksma igale ohvrite ellujäänud lastele 17 000 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles