Me ei saa olla naised 300 grammi päevas. Kui oled naine, siis ole 100%! (4)

Copy
Foto: Kristel Treier/erakogu

Kõikides naistes on naiselikkus olemas, kuid oleme selle tihti unustanud või endas väga sügavale peitnud, sest meid on õpetatud vastama ühiskonna, vanemate, sõprade, kogukonna või kellegi teise ootustele ja reeglitele. Oleme võtnud omaks, et peame järgima kellegi poolt meile seatud piiranguid ja õppinud kandma maske ning etendama rolle, kuid tegelikult on naiselikkus on meie tõeline olemus – vaba ja piiranguteta, ütleb Parem Elu Koolitused koolitaja Kristel Treier.

„Naiselikkust ei saa seada raamidesse, et oleme nüüd natuke naiselikud, aga ainult 300 grammi päevas. Igal sammul pakutakse meile erinevaid variante, kuidas olla naiselikumad: valides huulepulga või moodsa kleidi, uue käekoti või süües trendikas kohvikus salatit. Need on aga kõik välised valikud ja tegelikult meid oma sisemisele naiselikkusele lähemale ei vii. Samamoodi ei aita, kui õpime mõisaprouade kombel sirge seljaga istuma ning teetassikest peenelt vaid kahe sõrme vahel hoidmast.”

Kristeli sõnul ei ole tõeliselt naiselik naine mingi nunnu korralik tüdruk. „Ta on nagu ookean – ühel päeval peegelsile, teisel päeval kergelt lainetav ja kolmandal tuule ning tormi käes möllav. Et osata iseendaga toime tulla naisena ja mitte kõiki torme oma lähedaste kaela valada, tuleb ennekõike ennast tunda. Olla iseenda vastu täiesti aus ja ka seda oma tõde julgeda väljendada valehäbita. Tunda ka oma varjukülgi ning kõige salajasemaid ihasid, kirgesid, hirme. Aga kõik need koletised on hirmsad vaid seni, kuni me nendega tuttavad pole.”

Sisemine naiselikkus on ennekõike meie loomise jõud: naistena suudame enda sees süüdata uue elu sädeme, anname elu lootele. Samamoodi suudame anda elu ükskõik millisele unistusele või muutusele oma elus. Naiselikkus on olemas kõigis, kuid vahel nõuab julgust, et sellele enda sees otsa vaadata ja kuulata vastuseid küsimustele, et milline naine ma tegelikult olla tahan? Milliseid tundeid ma soovin kogeda? Millised tunded enda sees olen alla surunud? Mis on see, mille järele mu hing tegelikult igatseb? „Need vastused võivad olla üllatuseks,” nendib Kristel. „Vahel me ei taha neid küsida, sest teame, et ausad vastused nõuavad muutusi. Aga samas elab üha rohkem naisi juba täna oma loomulikus naiselikus loomise väes ja ei peagi selleks midagi erilist tegema, sest see juba on.”

Mis segab tänapäeva inimesi olemast õnnelikud, siirad ja rahulolevad?

„Kui tunneme rahulolematust hinges kripeldamas või lausa raskust, muret, survet või kannatuse kogemust siis arvame, et meil on midagi puudu. Kuid meie sees on alati kõik olemas, isegi kui see tundub klišeena. Tegelikkuses on meil tihti hoopis midagi üle ja kui need üleliigsed maskid endalt heidame, tunneme end juba palju kergematena,” vastab Kristel, kelle sõnul on inimestel ennekõike puudu ajast iseendale. Tormates ringi kellegi teise tempos ja surudes ennast kellegi teise loodud raamidesse, ei ole meil isegi võimalik märgata õnnetunnet või rahulolu.

Teine, millest järjest enam on puudus, on kontakt loodusega – võime elada asfalteeritud linnas ja sõita ringi kiirete autodega, kuid oleme endiselt üks osa loodusest ning looduse rütmid aastaaegade ja kuufaasidega mõjutavad meid endiselt. „Kui naistena eirame oma keha rütme ja looduse tsükleid, muutub elu raskeks ja tunneme füüsilist ja emotsionaalset väsimust,” nendib koolitaja.

Tema sõnul on iidsed praktikad nagu jooga, tantra, reiki jne väga universaalsed, et neid saab kasutada igal ajastul. „Oma olemuselt on nad kõik lihtsad ja tegelevad ühe ning samaga: universaalse elujõuga ja meie enda päris olemusele lähemale jõudmisega. Maailm võib meie ümber muutuda, kuid need muutused on vaid välised. Oma sisemuses oleme ju läbi kõigi ajastute soovinud samu asju: kogeda õnnetunnet, saada juurde jõudu ja tervist, elada rahus ja harmoonias koos iseenda ja oma lähedastega. Vanades praktikates ja tehnikates on palju lihtsaid printsiipe, mille meeles pidamine ja harjutamine aitavad meil lihtsamalt iseenda juures püsida. Sest väline maailm kipub kogu oma jõu ja tempoga meid ikka ja jälle kaasa haarama. Ka nendel hetkedel kui oleme segaduses, tunneme raskust või vajame vastuseid, siis aitavad need vaimsed praktikad meid edasi nendest kohtadest.”

Suurema armastuse ja rahulolutundeni jõudmine sõltub alati sellest, kus kohas ollakse hetkel. Kui senine teekond on olnud üks suur maskide, allasurumiste ja kannatuste kogemise segapudru, läheb aega, et end sellest segadusest välja harutada. Kui aga enda sees on otsus tehtud, kuhu soovitakse elus jõuda, on lihtsam. Oluline on ka meeles pidada, et alati saab teha uue valiku.

Mõned näpunäited oma sisemise naiselikkuse leidmiseks

Esimene näpunäide on Kristeli sõnul aeglustamine. „Ehk siis aeglusta oma igapäevast kõnnakut, aeglusta elutempot, võta ette vähem asju ja proovi vähem ära teha. See võib tunduda kummaline, sest suvel soovime ju nii palju ära teha ja igale poole joosta, et kõigest osa saada. Kuid proovi iga päev võtta omale vähemalt 10 minutit, mil lihtsalt oled. Ei tee mitte midagi. Veelgi parem, kui saad seda teha paljajalu maapinnal või lausa maapinnale pikali visates. Vaata ja jälgi, mis juhtuma hakkab, sinu sees ja ümber.”

Lisaks on alati ka hea väike nipp kasutada vett enda rahustamiseks ja enda loomise väesse tagasi tulemiseks. Vesi on kõige naiselikum looduse element. Kui asetame käed voolavasse allikavette, jõkke või kasvõi lihtsalt kraani alla siis aitab see meil rahuneda ning puhastuda.

„Võta sõbrannad, emad, tütred kaasa ja mine tee looduses üks naistering! Midagi head ja naturaalset nautimiseks kaasa, tassike head teed ja lihtsalt lobise ning jaga oma mõtteid ja tundeid naisena. See on iidne viis, mida on kõik loodusrahvad kasutanud. Naistel on teineteisele toetav ja raviv toime ning ühises naisteringis on lihtne jälle ennast tunda naiseliku loojana, kes me tegelikult oleme. Koju ja tööle tagasi naastes on siis lihtsam jääda armastuse ja rahulolu tundesse,” soovitab Kristel.

Ja kui see kõik tundub liiga „imelik”, siis mõtle, kas praegune elustiil on toonud sulle suuremat armastust ja rahulolu kogemist? Kui vastad jaatavalt, et oled täiesti rahul ja õnnelik, siis jätka oma elu samal moel. Kui aga hing ihkab midagi enamat, siis astu lihtsalt esimene lihtne samm.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles