Endine IAAFi president läheb korruptsioonisüüdistustega kohtu alla

Christopher Krutto
Copy
Endine IAAFi president Lamine Diack.
Endine IAAFi president Lamine Diack. Foto: Claude Paris / AP

Endine IAAFi (Maailma kergejõustikuföderatsiooni) juht Lamine Diack läheb Prantsusmaal korruptsiooni ning rahapesusüüdistustega kohtu alla.

86-aastane prantslane on olnud koduarestis alates 2015. aasta novembrist. Tema poeg Papa Massata Diack, keda samuti süüdistatakse, põgenes võimude eest Senegali.

Neid süüdistatakse venelastelt altkäemaksu võtmises, et lükata edasi dopingupatuste Venemaa kergejõustiklaste karistusi, kuid mõlemad eitavad süüd.

Endine Prantsusmaa kaugushüppaja juhtis IAAFi 16 aastat, kuni 2015. aasta augustis asus tema asemel presidendiks Sebastian Coe. 

Kolm kuud peale tema ametipostilt lahkumist hakkas ilmnema, et ta võttis vastu altkäemaksu ning vastutasuks aitas varjata vene sportlaste positiivseid dopinguproove. 

Temaga koos on veel neli isikut kohtu all. Nendeks on endine Venemaa kergejõustikujuht Valentin Balatšinev, endine Venemaa koondise treener Aleksei Melnikov, Diacki endine nõunik Habib Cisse ja IAAFi endine antidopingu juht Gabriel Dolle.

Prantsuse võimude arvates võis Diack võtta veel altkäemakse spordivõistluste korraldusõiguste eest. Endine Rahvusvahelise Olümpiakomitee liige sai väidetavalt mõjutada mitmete Aafrika riikide hääli.

Diack, kes oli Senegali pealinna Dakari linnapea, kasutas altkäemakse, et rahastada poliitilisi kampaaniaid oma koduriigis ning uhke elu elamiseks. 

Senegal on keeldunud noorema Diacki väljaandmisest Prantsusmaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles