Eesti ametnikud võtsid osa kontrollreidist, kinni peeti 550 tonni taimekaitsevahendeid

BNS
Copy
Taimekaitsevahendi pritimine põllul.
Taimekaitsevahendi pritimine põllul. Foto: Meelis Meilbaum

Eesti ametnikud võtsid osa rahvusvahelisest operatsioonist Silver Axe, mille käigus peeti kinni 550 tonni ebaseaduslikke taimekaitsevahendeid.

Rahvusvahelise operatsiooni käigus kontrolliti Euroopa suurtes sadamates, lennujaamades ning maismaa piiripunktides mitmeid saadetisi, edastas maaeluministeerium. Kui mullu peatati 360 tonni, siis sel aastal peatati koguseliselt 35 protsenti enam ehk 550 tonni ebaseaduslikke taimekaitsevahendeid.

Operatsioonist võtsid osa ka põllumajandusameti töötajad, maaeluministeeriumi pressiesindaja sõnul jälgisid nad operatsiooni kulgu ning kogusid teadmisi. 

Maaeluministeeriumi taimetervise osakonna nõunik Evelin Hillep sõnas, et ebaseadusliku taimekaitsevahendi puhul ostad põrsast kotis – selle sisu kohta ei ole mitte mingit garantiid ja kasutamisega paned ohtu enda ja oma lähedaste tervise.

«Võltsitud taimekaitsevahendid sisaldavad koostisaineid, sealhulgas toimeaineid, mis on halva kvaliteediga või vales annuses. Samuti võivad need sisaldada suvalises koguses mis tahes aineid, sealhulgas keelatud aineid ja koostisosi; lisaks võivad need olla saadud originaalse taimekaitsevahendi lahjendamise teel,» ütles Hillep.

Kogu operatsiooni käigus vahetasid Europoli eksperdid operatsioonis osalevatest riikidest saadud andmeid ja suhtlesid 34 taimekaitsevahendite tootmises ja kauplemises osalenud erasektori sidusrühmaga. Samuti kontrolliti tootjaid ning ümberpakendajaid.

Rahvusvahelises operatsioonis Silver Axe IV osalesid Austria, Bulgaaria, Horvaatia, Küpros, Eesti, Läti, Taani, Leedu, Prantsusmaa, Soome, Saksamaa, Kreeka, Ungari, Iirimaa, Leedu, Luksemburg, Malta, Poola, Portugal, Rumeenia, Slovakkia, Sloveenia, Hispaania, Šveits, Ühendkuningriik, Ukraina, Holland ning Itaalia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles