Brasiilia ülemkohus keeldus ekspresidenti vabastamast

Copy
Luiz Inacio Lula da Silva vabastamist nõudvad meeleavaldajad ülemkohtu juures.
Luiz Inacio Lula da Silva vabastamist nõudvad meeleavaldajad ülemkohtu juures. Foto: Eraldo Peres / AP

Brasiilia ülemkohus teatas teisipäeval, et lükkas tagasi taotluse ekspresidendi Luiz Inacio Lula da Silva vanglast vabastamiseks selleks ajaks, kui nad kaaluvad, kas tema vangi mõistnud kohtunik võis olla kallutatud.

Taotluse tagasilükkamise poolt hääletas kolm ja vastu oli kaks kohtunikku.

Ülemkohtus jätkub väitlus, kas justiitsminister Sergio Moro oli erapooletu, kui ta Lula 2017. aastal esmakordselt süüdi mõistis.

Lula mõisteti süüdi osana operatsioonist Autopesu - ulatuslikust korruptsioonijuurdlusest, mis on seotud riikliku naftafirmaga Petrobras. 

Lula ise on algusest saadik väitnud, et süüdimõistmine oli poliitiliselt motiveeritud ja mõeldud takistama tema võimalikku naasmist riigipea ametisse.

Uurijad paljastasid 2015. aastal riiklikku naftafirmat Petrobras ümbritseva ulatusliku petuskeemi, mille raames petsid Petrobras juhid ja alltöövõtjad firmalt aastakümne jooksul üle kahe miljardi dollari ning andsid poliitikutele ja parteidele altkäemaksu.

Skandaal haaras endasse pea kogu Brasiilia poliitilise ja ärieliidi ning tuntumatest poliitikutest on skandaaliga seoses vanglasse saadetud vasakpoolne ekspresident Lula ja parempoolne endine parlamendispiiker Eduardo Cunha. 

Lula ütles aprillis oma esimeses intervjuus vanglast, kus ta kannab pea üheksa aasta pikkust karistust, et Brasiiliat juhib kamp hullumeelseid.

Vasakpoolne eksriigipea kordas oma süütust ning ütles ajalehtedele El País ja Folha de S.Paulo, et tema kinnisideeks on rebida maskid neilt, kes on tema süüdimõistmise taga.

"Ma tean väga hästi, milline koht ajaloos on varutud mulle. Ja tean ka, kes saavad olema prügikastis," märkis 73-aastane ekspresident.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles