Trump lubas Iraani hävitada, Iraan nimetas Valge Maja koosseisu alaarenenuks (5)

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Carlos Barria / Reuters / Scanpix

Sõnasõda Ameerika ja Iraani vahel kogus tuure, kui USA president Donald Trump ähvardas eile Iraani rünnaku puhul osa riigist maatasa teha. Iraani president tulistas televisioonis vastu ning kutsus Valge Maja koosseisu vaimselt alaarenenuks.

Trump jättis ukse diplomaatia tarvis riivakile ning soovitas Iraanil Ameerikaga pingete leevendamiseks rahulikult rääkida ning vihjas, et ka sanktsioonide kaotamine ei ole kõne alt väljas.

USA president allkirjastas esmaspäeval korralduse lisasanktsioonide määramiseks Iraani ülemjuhile ajatolla Ali Khameneile ja teistele kõrgetele ametnikele. Hiljem sel nädalal on oodata ka karistusmeetmeid Iraani välisministri Mohammad Javad Zarifi vastu.

Iraan tulistas möödunud nädalal oma õhuruumis alla USA luuredrooni ning Trump teatas, et vasturünnakust jäi vaid mõni minut puudu. Tegemist oleks olnud USA poolt nelja aastakümne vältel esimese pommitamisega Iraani Vabariigi vastu.

«Igasugune Iraani rünnak tähendab ületamatu jõuga vasturünnakut USA-lt,» kirjutas Trump Twitteris.

Eile rääkis Iraani president Hassan Rouhani televisioonis, et uued sanktsioonid Khamenei vastu ei oma praktilist eesmärki, sest ülemjuhil ei ole välismaal vara.

Pragmaatik Rouhani, kes võitis kaks presidendivalimist lubadustega avada Iraan maailma jaoks, kutsus Valge Maja tegevust vaimselt alaarenenuks. Seda solvangut on Iraani võimud ka varem Trumpi kohta kasutanud.

«Teherani strateegiline kannatlikkus ei tähenda, et me kardame,» ütles Rouhani, kes oma valitsusega juhib Iraani igapäevaseid toimetusi. Ülemvõim kuulub alates 1989. aastast võimul olnud Khameneile.

Trump teatas reporteritele, et Iraan annab Ameerikale teada, mida nad teha tahavad. «Mida iganes nad otsustavad, ma olen valmis,» ütles Trump.

«Nende riigil ei lähe majanduslikult üldse hästi. Seda saaks muuta väga kiirelt ja lihtsalt. Aga Iraani juhid peavad oma vaenulikkuse enne maha matma,» lisas Trump.

USA määras Iraanile sanktsioonid eelmisel aastal, kui Trump taganes 2015. aasta tuumaleppest Iraaniga. Pinged on tõusnud eelmisest kuust, kui Trumpi administratsioon sanktsioone veel karmimaks muutis ning keelas Iraanist nafta ostmise. Otsuse tõttu on Iraani majandus kokku kuivanud.

Trumpi sõnul oli Barack Obama presidentuuri ajal loodud tuumalepe läbikukkumine, sest selle tingimused ei olnud püsivad ega katnud julgeoleku probleeme seoses tuumarelvade ja ballistiliste rakettidega.

Trumpi julgeolekunõunik John Bolton kordas Israeli külastusel president Trumpi ettepanekut jätkata läbirääkimistega, tingimusel, et Iraan on nõus 2015. aasta leppest kaugemale minema.

«President on hoidnud läbirääkimiste tarvis ust lahti, et täielikult kõrvaldada Iraani tuumarelvade programm, ballistiliste rakettide programm, et kõrvaldada Iraani toetus terrorismi vastu ning muu pahatahtlik tegevus maailmas. Iraan peab vaid uksest sisse astuma,» ütles Bolton Jeruusalemmas.

Iraani valitsuse sõnul ei ole Ameerikaga läbirääkimiseks põhjust, sest Ameerika on juba taganenud varasemast kokkuleppest. Välisministeeriumi pressiesindaja Abbas Mousavi ütles, et «mõttetute sanktsioonide» kehtestamine tähendaks diplomaatia ukse sulgemist.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov hoiatas, et situatsioon USA ja Iraani vahel on muutumas ohtlikuks, teatas eile Venemaa riiklik uudisteorganisatsioon (RIA).

USA süüdistas Teherani ka Omaani lahes toimunud tankerite rünnakutes. Teheran rünnakute eest vastutust ei võtnud. Washingtoni Euroopa liitlased on hoiatanud mõlemat poolt, et väikseim säde võib sütitada sõja.

Teheran on andnud tuumaleppe allkirjastanud Euroopa riikidele 8. juulini aega, et leida viis, kuidas Iraani sanktsioonide eest kaitsta. Vastasel juhul lubas Iraani valitsus uraani rikastada üle leppes kehtestatud piiri. Piir kehtestati, et takistada tuumarelvade tootmist.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles