Macron: kliimaeesmärgid on G20 tippkohtumisel otsustav teema (1)

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron (vasakul) kolmapäeval Tokyos ühisel pressikonverentsil Jaapani peaministri Shinzo Abega.
Prantsuse president Emmanuel Macron (vasakul) kolmapäeval Tokyos ühisel pressikonverentsil Jaapani peaministri Shinzo Abega. Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

Prantsusmaa ei kirjuta selle nädala G20 tippkohtumisel alla lõppavaldusele, mis ei sisalda ambitsioonikaid kliimaeesmärke, hoiatas president Emmanuel Macron kolmapäeval.

Kliimamuutus on üks küsimusi, mille üle 28.-29. juuni Osaka kohtumisel tublisti vaidlusi tekib, sest Washington vastustab tugevat viidet Pariisi kliimaleppele, millest ta on otsustanud lahkuda.

«Mul on punane joon. Kui me ei räägi Pariisi leppest ja kui me loobume 20 ruumisviibija hulgas üksmeele leidmiseks kliimaeesmärke kaitsmast, siis juhtub see Prantsusmaata,» ütles Macron Tokyos kohalike prantslastega kohtudes.

Pariisi kliimaleppele on kirjutanud alla ligi 200 riiki ning andnud sellega lubaduse pingutada selle nimel, et planeedi keskmise temperatuuri tõus jääks sel sajandil alla 2 C.

USA president Donald Trump on teatanud otsusest Washington kliimaleppest välja viia, kuid lahkumisprotsess kestab mitu aastat.

G20 riigid püüavad ilmselt Osaka kohtumisel kliimamuutuses üksmeelt saavutada, kuid Trumpi administratsiooni positsioon takistab seda.

Macron ütles, et «kui mõni riik ei taha alla kirjutada, siis öelgu seda, aga me ei tohi kollektiivselt oma ambitsioonist loobuda».

Prantsuse riigipea kohtus hiljem kolmapäeval Jaapani peaministri Shinzo Abega ja tõstatas ka kaubanduspingete teema. 

USA president Donald Trump peab Osakas kahepoolse kohtumise Hiina riigipea Xi Jinpingiga ning kohtumiselt oodatakse uut vaherahu kahe riigi kaubandussõjas, mis on kahjustanud maailmamajandust. 

«Minu jaoks ei seisne lahendus raskustele, millega me silmitsi seisame, kahepoolsetes lepetes, rahvusvahelistest reeglites möödaminemises ega protektsionismis,» ütles Macron.

Prantsuse presidendi sõnul peitub see «mitmepoolse kaubandusraamistiku kaasajastamises». 

Macron ja Abe ütlesid, et arutasid kohtumisel ka pingeid Iraaniga ja tahavad aidata piirkonda stabiliseerida ajal, kui suurenevad kartused Washingtoni ja Teherani sõjalise konflikti puhkemise pärast. 

Macron saabus Jaapanisse paar päeva enne Osakas algavat G20 tippkohtumist ning ta kohtub lisaks Abele ka äsjakroonitud keisri Naruhitoga.

Abe ja Macron rõhutasid Jaapani ja Prantsusmaa tugevaid sidemeid hoolimata pingetest, mida on põhjustanud autotööstusliidu Renault-Nissan-Mitsubishi endise juhi Carlos Ghosni vahistamine.

Jätkuvalt püsivad aga sügavad erimeelsused selle osas, kuidas tööstusliit arenema peaks, kuivõrd Renault tahab Nissaniga suuremat lõimitust, kuid Jaapani firma on sellele vastu.

Prantsuse president ütles varem kolmapäeval, et autoliit Renault-Nissan-Mitsubishi vahel on midagi, mida Pariis «väga kõrgelt hindab», ja ärgitas kõiki osapooli «seda rahvusvahelise konkurentsi valguses tugevdama». 

«See on midagi, mida me peame üheskoos tegema,» lausus Macron. 

Macroni sõnavõtte sel teemal kuulavad tähelepanelikult Jaapani ametnikud, kuivõrd Prantsusmaale kuulub Renault's 15-protsendine osalus. Hiljuti nurjusid Pariisi väljendatud murede tõttu Renault ja Fiat Chrysleri ühinemiskõnelused.

Prantsuse riigipea keeldus aga Ghosni juhtumi üksikasju kommenteerimast, öeldes, et pole Prantsusmaa riigi asi otseselt sekkuda suuremal määral kui kinnitades Ghosni õigust süütuse presumptsioonile ja kaitsele. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles