USA demokraatide esimene debatt annab võimaluse vähem populaarsetel kandidaatidel nime teha

Copy
USA demokraatide presidendikandidaadid vasakult nurgast: senaatorid Bernie Sanders, Kirsten Gillibrand, Cory Booker, Kamala Harris, Amy Klobuchar, Michael Bennet, ja Elizabeth Warren. (V-P keskmine rida): endine USA asepresident Joe Biden, linnapea Pete Buttigieg, linnapea Bill de Blasio, Julian Castro, endine kuberner John Hickenlooper, kuberner Jay Inslee. (V-P viimane rida): ärimees Andrew Yang, esindajatekoja liikmed Tim Ryan, Tulsi Gabbard, Eric Swalwell, autor Marianne Williamson, endised esindajatekoja liikmed John Delaney and Beto O'Rourke.
USA demokraatide presidendikandidaadid vasakult nurgast: senaatorid Bernie Sanders, Kirsten Gillibrand, Cory Booker, Kamala Harris, Amy Klobuchar, Michael Bennet, ja Elizabeth Warren. (V-P keskmine rida): endine USA asepresident Joe Biden, linnapea Pete Buttigieg, linnapea Bill de Blasio, Julian Castro, endine kuberner John Hickenlooper, kuberner Jay Inslee. (V-P viimane rida): ärimees Andrew Yang, esindajatekoja liikmed Tim Ryan, Tulsi Gabbard, Eric Swalwell, autor Marianne Williamson, endised esindajatekoja liikmed John Delaney and Beto O'Rourke. Foto: REUTERS FILE PHOTO / REUTERS / SCANPIX

Esimene USA demokraatide 2020. aasta presidendivalimiste debatt saab alguse homme varahommikul. Debatt annab võimaluse vähem populaarsetel kandidaatidel järele jõuda, sest favoriidid nagu Joe Biden või Bernie Sanders astuvad lavale ülehomme.

Arvamusküsitlustel populaarsust koguv USA senaator Elizabeth Warren on Miamis toimuva debati avaõhtu peaesineja. Temaga ühinevad üheksa teist kandidaati, kelle hulgas on näiteks senaatorid Cory Booker ja Amy Klobuchar ja endine esindajatekoja liige Beto O’Rourke.

Booker, Klobuchar ja O’Rourke ei ole veel 2020. aasta presidendivalimiste kampaania avakuudel erilist konkurentsivõimekust näidanud. Kuid neljapäev annab neile võimaluse favoriitidele järele jõuda.

O’Rourke’i raskused poolehoiu leidmisel on ehk kõige üllatavamad. Tema 2018. aasta Texase osariigi senaatorikampaania tegi temast üle riigi tuntud poliitiku, kuid tema sisenemine presidendivalimistesse on olnud vaevaline. Tema poolehoid on küsitlustes järjest langenud.

New Yersey osariigi senaator Booker nautis avalikkuse huvi eelmisel nädalal, kui ta kritiseeris Bidenit tema väljaütlemiste eest heategevusüritusel. Varasem asepresident Biden oli kirjeldanud oma aastakümnete tagust tööd segregatsioonipoliitika pooldajatega USA senatis.

Minnesota osariigi senaator Klobuchar on tuntud oma kampaania lumise alguse poolest veebruaris. Ta on põhiliselt keskendunud naaberosariigile Iowale, kus peetakse esimene demokraatide esindaja nomineerimishääletus.

Endine USA elamuehitusminister Julian Castro, New Yorgi linnapea Bill de Blasio, endine kongressi liige John Delaney, esindajatekoja liige Tulsi Gabbard, Washingtoni osariigi kuberner Jay Inslee ja esindajatekoja liige Tim Ryan ühinevad samuti debatiga. Nende toetus langeb alla ühe protsendi riiklikes arvamusküsitlustes.

Kaks tundi kestvast debatist võtab osa kümme demokraati, igal kandidaadil on ainult 60 sekundit, et vastata küsimusele ja 30 sekundit, et formuleerida jätk. See tähendab, et iga vastus on kriitiline. Ülehomme astub lavale samuti kümme demokraati.

Debatt on populaarsust koguva Massachusettsi osariigi senaatori Elzabeth Warreni jaoks eriti oluline. Püsiv vool progressiivseid ettepanekuid ja tema katkematu kampaania on toonud poolehoidu Vermonti osariigi senaatori Bernie Sandersi järgijate seast ja teinud Warrenist potentsiaalse demokraatide esindaja.

Aga ta peab laiendama oma poolehoidu ning koguma üldisema demokraatide hääletajaskonna tähelepanu, et võistelda Bideniga, kelle käes on märgatava eduga demokraatide juhtpositsioon.

Warreni kiire tõus võib homsel debatil temast sihtmärgi teha. Kuigi Biden ei osale esimese päeva debatil, on ka ilmselt temal kui favoriidil sihtmärk peal.

Kõige suurem küsimus on vast, kas demokraadid ründavad teinetest või keskendavad oma ühise jõu praegusele presidendile Donald Trumpile. Trump teatas, et ta võib-olla postitab oma reaktsioonid otse Twitterisse.

Vabariiklasest Marco Rubio 2016. aasta kampaania toetaja Alex Conant ütles, et demokraadid peavad olema valmis selleks, et saatejuhid võivad neile Trumpi säutse (Twitteris)ette lugeda. «Kui nad ei oska vastu lüüa, siis võib nende kampaania läbi kukkuda,» ütles Conant.

Northeasterni ülikooli emeriitprofessor ja presidendidebattide ekspert Alan Schroeder ütles, et suurim viga oleks, kui kõik demokraadid seisaks seal ja matkiks üksteist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles