USA presidendi sõnul pole tema kõneluste sisu Putiniga ajakirjanike asi (10)

BNS
Copy
Presidendid Trump ja Putin kohtusid juuli keskel Helsingis.
Presidendid Trump ja Putin kohtusid juuli keskel Helsingis. Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS

USA president Donald Trump ütles ajakirjanikele, et ta kohtub Venemaa presidendi Vladimir Putiniga Jaapanis G20 tippkohtumise ajal, kuid kõneluste sisu pole nende asi.

«Mul saab olema temaga väga hea vestlus. See, mis ma talle ütlen, pole teie asi,» sõnas Trump.

Kreml teatas varem päeval, et Putin ja Trump arutavad eelseisva G20 tippkohtumise kõrvalt relvastuskontrolli ja kriise Lähis-Idas. 

USA presidendiga on Putinil Osakas kohtumine kavas reedel.

«Mis puudutab kõneluste teemat, siis paljuski sõltub see liidritest,» ütles Ušakov ja lisas, et ilmselt puudutatakse «strateegilist stabiilsust» ja Ukrainat.

Riigipead peaksid arutama ka 2021. aasta veebruaris aeguvat strateegilise tuumarelvastuse piiramise lepet START.

Putin ütles sel kuul, et Washington pole näidanud siirast huvi leppe pikendamise vastu ja Venemaa on valmis sellest loobuma.

Trump kohtub sel nädalal Jaapanis G20 tippkohtumise kõrvalt kahepoolselt mitme riigi- ja valitsusjuhiga, teiste seas Hiina presidendi Xi Jinpingi, India peaministri Narendra Modi, Saksa kantsleri Angela Merkeli, Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani, Jaapani peaministri Shinzo Abe ja Austraalia peaministri Scott Morrisoniga.  

Lisaks on Ühendriikide presidendil kavas kahepoolne kohtumine Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salmaniga ajal, kui Washingtoni ja Ar-Riyadi piirkondliku rivaali Iraani vahel on pingeid haripunktis.

Pärast G20 tippkohtumist lendab USA riigipea Souli, kus tal on kavas läbirääkimised Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga. 

Ühendriikide ametnik jättis vastamata küsimusele, kas Trump kavatseb külastada ka kaht Koread lahutavat demilitariseeritud tsooni (DMZ). 

Samas ütles ta, et Trumpil ei ole plaanis kohtuda Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga. 

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles