Balti riigid lahkusid protesti märgiks ENPA istungjärgult (13)

Copy
Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee istungisaal.
Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee istungisaal. Foto: Dominique Boutin / Sputnik / Scanpix

Eesti ja veel kuue riigi delegatsioonid lahkusid Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) istungjärgult enneaegu, et protestida ENPA otsuse vastu taastada Venemaa delegatsiooni volitused.

Eesti, Gruusia, Leedu, Läti, Poola, Slovakkia ja Ukraina delegatsioonid naasid koju eesmärgiga konsulteerida edasisi samme oma koduriigi parlamendi ja valitsusega.

«Venemaa delegatsiooni õiguste tingimusteta taastamine ilma, et Venemaa Föderatsioon oleks austanud ühtegi assamblee arvukatest nõudmistest, käib vastu Euroopa Nõukogu ja selle statuudi tuumikväärtustele,» ütlesid seitsme riigi delegatsioonid ühisavalduses.

«See samm saadab väga vale signaali riigile, mis on kasutanud relvastatud agressiooni ja mürgitanud üksikisikuid, mis ei järgi oma kodanike inimõigusi ega edenda, vaid hoopis üritab destabiliseerida demokraatiat üle Euroopa,» lisati avalduses.

«Euroopa Nõukogu tulevik tervikuna on ohus, kuna Euroopa Nõukogu on kaotamas nende inimeste usaldust, keda ta peaks kaitsma,» hoiatasid delegaadid.

Delegaatide sõnul naasevad nad koju, et konsulteerida oma parlamentide ja valitsustega ühisaktsioonide osas ENPA järgmiste sessioonide ajal.

Eesti delegatsiooni kuulusid sel korral Eerik-Niiles Kross (Reformierakond), Indrek Saar (SDE) ja Raivo Tamm (Isamaa).

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles