Trööstitu lavalugu toob vaatajate ette krooni aja alguse ilustamata elu

Raimu Hanson
Copy
Purupurjus Mürka (Veiko Porkanen) on sae käima tõmmanud. Tema joomakaaslased Feliks (vasakult, Andres Mähar), Enrico (Ott Sepp) ja Andre (Mait Malmsten) on ehmunud.
Purupurjus Mürka (Veiko Porkanen) on sae käima tõmmanud. Tema joomakaaslased Feliks (vasakult, Andres Mähar), Enrico (Ott Sepp) ja Andre (Mait Malmsten) on ehmunud. Foto: Kristjan Teedema

Kui lavastaja Ain Mäeots oli läbi lugenud Ott Kiluski raamatu «Veidrikud ja võpatused», tegi ta autorile ettepaneku kirjutada näidend, mille tegelased elavad 1990. aastate alguse Setumaal. Nii valmis «Kirvetüü», mis täna tuleb Vanemuise suvelavastuse esietendusena vaatajate ette Kammivabriku sündmuskeskuses. «Tükk on kohati julm, vägivaldne ja ka ropp, aga elu oligi selline,» ütles lavastaja.

Külanaised, keda mängivad Ragne Pekarev (vasakult), Linda Kolde, Silvi Jansons, Merle Jääger ja Liina Tennosaar, teevad laulukoori proovi ja unistavad minna Soome esinema.
Külanaised, keda mängivad Ragne Pekarev (vasakult), Linda Kolde, Silvi Jansons, Merle Jääger ja Liina Tennosaar, teevad laulukoori proovi ja unistavad minna Soome esinema. Foto: Kristjan Teedema

Ain Mäeotsa sõnul on «Kirvetüü» musta huumoriga edasi antud kontsentraat elust, mida elati Eesti kagunurgas krooni aja algul, kui vana süsteem oli kokku kukkunud ja uus ei olnud veel õieti tekkinud. Teater ei soovita lavastust vaadata noorematel kui 14-aastastel. Aga mitte niivõrd selle pärast, et tegelaste suust tuleb roppusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles