Sisenemiskeeldu eiranud heategevusalus jõudis Lampedusa saareni (4)

Copy
Migrante vedanud heategevusalus Sea-Watch 3 jõudis täna Lampedusa saareni.
Migrante vedanud heategevusalus Sea-Watch 3 jõudis täna Lampedusa saareni. Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / REUTERS / SCANPIX

Saksa heategevusalus Sea-Watch 3, mille pardal viibis 42 migranti, sisenes vaatamata Rooma kehtestatud keelule eile Itaalia vetesse. Täna jõudis laev Itaalia lõunatipus asuva Lampedusa saareni, kus alust ootas rannavalve.

Hollandi lipu all seilava Saksa laeva kapten Carola Rackete otsustas randuda Lampedusa saarel, sest olukord pardal oli muutunud «hullemaks kui kunagi varem». Laeva kapten lisas, et meresõiduohutuse seaduse kohaselt oli tal õigus keeldu eirata.

«Nad ei tohi randuda. Ma olen valmis saatma politsei neile vastu. See on ärritav,» rääkis Itaalia siseminister Matteo Salvini Facebooki postitatud videos. Hilisemas avalduses kutsus Salvini laeva «lindprii laevaks» ja ütles, et Rooma on palunud Hollandi valitsusel laeva eest vastutust võtta.

Itaalia siseminister Matteo Salvini.
Itaalia siseminister Matteo Salvini. Foto: Riccardo Antimiani / AP / Scanpix

Itaalia Viie Tähe partei juht Luigi Di Maio teatas, et heategevuslaevad üritavad Itaalias randuda, sest nad teavad, et see on parim viis, kuidas meedia tähelepanu ja seeläbi annetusi püüda. Ta teatas Facebookis, et meedia isegi ei maini, kui teised suured valitsused migrante vastu ei võta, aga kui Itaalia parempoolne valitsus seda teeb, siis kajastatakse seda kohe.

Peatselt pärast laeva loata sisenemist Itaalia vetesse sõitsid Itaalia rannavalve kaatrid neile Lampedusa saarele vastu. Juunis vastuvõetud määruse alusel on Itaalia siseministeeriumil õigus keelata laevadel, mida nad peavad ohuks Itaalia turvalisusele, riigi vetesse siseneda ning neid trahvida.

Pagulasi vedanud laeva kapten Rackete eiras Itaalia valitsuse keeldu ning sisenes Itaalia vetesse. Euroopa inimõiguste kohus otsustas, et Rooma võimud ei pea lubama migrantidel randuda, kuid nad peavad aitama merehädalisi avamerel.

«Ma otsustasin siseneda Lampedusa sadamasse. Ma olen riskidega kursis, kuid 42 merehädalist laeva pardal on rampväsinud. Ma toimetan nad ohutusse kohta,» kirjutas kapten laeva Twitteris.

«Ma olen valmis oma tegevuse eest vangi minema ning olen valmis end kohtus kaitsma, kui seda tarvis on, sest ma usun, et toimin õigesti,» lisas 31-aastane sakslanna videopostituses.

Rackete MTÜ pressiesindaja Ruben Neugebereger teatas, et meeskond oli varem palunud luba randuda Maltal, kuid tulutult.

Siseminister Salvini sõnul abistavad heategevusalused migrantide smugeldajaid. Tema sõnul ootavad alused Liibüa rannikul ning korjavad peale migrante merekõlbmatutelt alustelt, mis muidu Euroopasse ei jõuaks.

Itaalia kohtunik käskis möödunud kuul ühe Sea-Watchi aluse hõivata, pärast seda, kui laev oli päästnud kümneid migrante. Kohtuniku sõnul rikkus alus immigratsiooni reegleid. Alus tagastati juuni alguses ning see naasis Liibüa rannikule.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles