Huawei töötajad on teinud koostööd Hiina sõjaväeteadlastega (1)

Copy
Huawei kompanii logo.
Huawei kompanii logo. Foto: Reuters / Scanpix

Huawei töötajad on teinud koostööd Hiina sõjaväeteadlastega, mis seab kahtluse alla telekomihiiu väite, et sellel puuduvad sidemed riigi valitsuse ja relvajõududega.

Huawei asutas endine Rahva Vabastusarmee insener Ren Zhengfei ja Washington süüdistab firmat sügavates sidemetes Hiina sõjaväe ja luureteenistustega.

USA president Donald Trump pani läinud kuul Huawei julgeolekukaalutlustel musta nimekirja, mis keelab Ameerika firmadel sellele tehnoloogia müümise. Esialgu lükati keeld augustini edasi.

Alates 2009. aastast on Huawei töötajad avaldanud mitu uurimustööd koostöös Hiina relvajõudude spetsialistidega, selgub AFP ülevaatest. Esmalt kirjutas koostööst Bloomberg.

Sõjaväe ja erasektori koostöö on tavapärane mitmes riigis, kuid Huawei on oma sidemeid valitsuse ja sõjaväega tungivalt eitanud.

Huawei töötajad ja sõjaväe liikmed on teinud koostööd vähemalt kümnes uurimisprojektis, mis puudutavad muuhulgas tehisintellekti ja raadiosidet, kirjutas Bloomberg News.

Ren on eitanud sidemeid sõjaväega.

«Meil ei ole uurimis- ja arenduskoostööd või partnerlust sõjaväega seotud ametkondadega,» ütles Ren jaanuaris ajakirjanikele.

«Me ilmselt müüme sõjaväele väheses koguses tsiviilkaupu, kuid täpset numbrit ma ei tea, sest nad ei ole meie suurklient,» lausus ta samal ajal.

Huawei teatas, et ei ole teadlik oma töötajate uurimistöödest, mis on tehtud eraprojektina ja rõhutas, et ametlikul tasandil Huawei relvajõududega koostööd ei tee.

Kaitseministeerium teatas, et ei kommenteeri teadustöid.

«Nagu kõik teavad, siis Huawei on erafirma, mis on arenenud iseseisvalt,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Ren Guoqiang neljapäeval. «Ei ole sellist asja nagu Huawei Hiina sõjaväeline taust.»

Alates Washingtoni tule alla sattumisest läinud aastal on Huawei hakanud häälekalt eitama luuramissüüdistusi ja sidemeid Pekingiga.

Need eitused, eriti firma asutaja ja tegevjuhi Reni poolt, on viinud aga ka vastakate signaalideni.

Veebruaris ütles Ren BBC-le, et Huawei ei ole saanud riigiabi.

Huawei enda andmed näitavad aga, et firma on võtnud vastu sadade miljonite dollarite ulatuses grante Hiina valitsuselt ja saanud riigilt ulatuslikku abi muuhulgas oma seadmete müügiks välismaale.

Huawei pressiesindaja kommenteeris seda hiljem öeldes, et Ren pidas silmas, et Huawei pole saanud «erilisi» subsiidiume.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles