Hiina hoiatas enne G20 algust tõsiste ohtude eest maailmakorrale

BNS
Copy
Hiina president Xi Jinping.
Hiina president Xi Jinping. Foto: BERTRAND GUAY/AFP

Hiina hoiatas reedel ajal, kui president Xi Jinping osaleb Jaapanis alanud G20 tippkohtumisel, et protektsionism ja «tülinorimine» ähvardavad maailmakorda.

Xi kohtus reede hommikul enne Osakas peetava tippkohtumise ametlikku algust kolme Aafrika riigi presidendiga ja Hiina välisministeeriumi pressiesindaja ütles Pekingis, et «kõik kohtumisel osalenud liidrid rõhutasid, et ühepoolne tegutsemine, protektsionism ja tülinorivad praktikad on tõusuteel, kujutades endast tõsiseid ohte majanduslikule globaliseerumisele ja rahvusvahelisele korrale ja tõsiseid väljakutseid arengumaade väliskeskkonnale». 

Hiina riigipea pidas kõnelusi Lõuna-Aafrika Vabariigi presidendi Cyril Ramaphosa, Egiptuse liidri Abdel Fattah al-Sisi ja Senegali riigipea Macky Salliga. 

Kuigi Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Dai Bing näis rääkivat kõigi nelja riigijuhi eest, kasutas ta kõnepruuki, mida Peking tarvitab tavaliselt USA valitsuse kritiseerimiseks. 

Trumpil ja Xi'l on kahepoolne kohtumine kavas laupäeval ja maailm ootab, kas kahe maailma suurima majanduse liidrid suudavad kokku leppida kaubandussõjas vaherahu kehtestamises. 

Hiina ja USA riigipead kohtuvad pärast kahe riigi kaubanduskõneluste katkemist mai esimeses pooles ja uute tariifide kehtestamist, mille järel on piirangute all ühtekokku 260 miljardi dollari väärtuses kahepoolset kaubandust.

Trump ütles kolmapäeval, et Hiina vajab kaubanduslepet Ühendriikidega, sest tema majandus on omadega rentslis.

Eksprtide hinnangul on USA-Hiina kõikehõlmava kaubanduskokkuleppe sõlmimine G20 kõrvalt vähetõenäoline ja parim lootus on ajutine vaherahu, mis hoiaks ära Ühendriikide täiendavate tariifide kehtestamise Hiina kaupadele. 

Aga kindel pole ka kokkuleppele jõudmine relvarahus. Ärileht Wall Street Journal kirjutas neljapäeval, et Peking ei kavatse nõustuda ühegi kokkuleppega juhul, kui Washington ei tühista Hiina telekomihiiule Huawei kehtestatud piiranguid. 

USA valitsus on kuulutanud Huawei ohuks riigi julgeolekule, sest kahtlustab, et Peking kasutab telekomiettevõtet luuretööriistana. Ta on otsustanud piirata Ühendriikide firmade äritegevust Huaweiga ning on ärgitanud ka liitlasi piirama ettevõtte 5G tehnoloogia kasutamist.

Mais otsustas USA valitsus oma määrusega keelata Huawei toodete kasutamise Ühendriikides, sisuliselt keelates firma tegevuse oma turul, ja kandis Hiina telekomihiiu musta nimekirja, mis lõikab firma ära üliolulistest USA-s toodetud komponentidest. Viimase otsuse jõustamise otsustas Washington 90 päevaks edasi lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles