Muusika vallutab Ida-Virumaa

Kultuuritoimetus
Copy
Anna Kanneelina
Anna Kanneelina Foto: Helina Kõrm

Juba homme Kohtla-Nõmmel toimuv festival Mägede Hääl kutsub avastama tööstusjärgseid muusikavälju ja Ida-Viru tehismaastikke. 

Homme, laupäeval, 29. juunil leiab Kohtla-Nõmmel Eesti Kaevandusmuuseumi alal aset festival Mägede Hääl. Kolmandat aastat toimuv festival kutsub avastama nii kaasaegse muusikavälja põnevamaid ilminguid kui ka Ida-Virumaa endisaegse rasketööstuse pärandit.

Laupäeva pealelõunast kuni pühapäeva, 30. juuni hommikutundideni vältav Mägede Hääle muusikaprogramm laiub üle nelja lava. Esinejaid on kokku ligi nelikümmend, nende seas intrigeeriv Briti elektroonikaüksus Rezzett, trummi ja bassi produtsent Electrosoul System Venemaalt ning kodumaise otsingulise muusika paremik, sealhulgas mitmed Ida-Viru artistid nagu Narva räppar Propazha ja Jõhvi bänd Debora Luha.

Kõik lavad on heitliku ilma vastu kindlustatud. «Pealavale oleme seekord sidunud ümber tsirkusetelgi ja sellega festivalikogemuse eriti uhkeks ja täiesti vihmakindlaks teinud,» kinnitab festivali korraldaja Ivar Murd. Mägede Hääle muusikaprogrammi võrdleb Murd kaevanduse tööstusliiniga. «Vaguniteks on meil neli lava, lõhkeaineks Rezzett, kelle hiljutiste saavutuste hulka kuulub näiteks esinemine suurel Tokyo moenädalal. Laternaks kiivril on meie aja teraseim detektiiv Mart Avi ja tundliku meelega kanaarilinnuks kaevanduses on Anna Kaneelina.»  

Festivali muusikaprogrammi kuraator Raul Saaremets rõhutab ka Ukraina tüdrukutebändi Chillera plahvatuslikku potentsiaali: «Imeline kombo surfist, dub'ist, Lääne-Aafrika stiilis kitarrikäsitlusest ja vange mitte võtvast sarmist.»  

Kaevanduspargis on koostöös kohaliku omavalitsusega valminud ka kogu Baltikumis ainulaadne betoonist rulapark, mille sisseõnnistamine toimub Mägede Hääle raames laupäeval kell 15. Lindilõikamise tseremoonial tervitavad festivali külalisi Toila valla volikogu esimees Roland Peets ning üks rulapargi eestvedajaid ja festivalil ka DJna üles astuv Kristopher Luigend.

Järgnevad rulavõistlus ning hommikuni kestvad muusikalised etteasted rulapargi residentidelt ja sõpradelt, kelle seas on nii paksude rütmide manipulaator Luurel Varas kui ka biidimeister Ki En Ra ning naiivseid kooliriime lõikava satiiriga ristav räppar Sammalhabe. 

Lisaks muusikaelamustele pakub Mägede Hääl võimalust tutvuda paikkondliku kultuurilooga. Festivali raames avatakse kaevandusmuuseumi galeriis Eesti vanima punkari, kohtlanõmmekast Uno Lauri isikunäitus ning koostöös teise omakandimehe Rene Pedaku veetava Kohtla Ajalootoaga püstitatakse festivalialale Kohtla-Nõmme lugu jutustava väljapanekuga näitusetelk.  

Kui Mägede Hääle põhiprogramm koondub ajalõiku laupäeva pärastlõunast pühapäeva hommikuni, siis pühapäeva on lisaks planeeritud kaks väljasõitu: koostöös Üle Heli festivaliga Viru Keemia Grupi õlitehase katusele ja techno-klubi HALL kureeritud järelpeole Aidu karjääris. Väljasõitudele registreerimine: magedehaal.ee 

Festivaliala avatakse laupäeval, 29. juunil kell 14. Ajakava ja programm: magedehaal.ee 

Tallinna suunalt saabuvate festivalikülaliste transpordilogistika lahendab Elron. 29. juunil peatub Tallinna-Narva ekspressrong erandkorras ka Kohtla-Nõmmel, saabudes peatusse kell 13.24. Festivalijärgsel hommikul, 30. juunil kell 10.40 peatub Kohtla-Nõmmel Narva-Tallinna suuna ekspressrong.

  •  
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles