Karu mulle, karu sulle: omavahel maid jaganud ametnikud jätsid õnnetusse sattunud mõmmibeebi kannatama (8)

Kertu Jukkum
, Meelelahutusportaalide juht
Copy

Jaanipühade ajal Jõgevamaal Kärdes auto alla jäänud karupoeg sattus ametkondade tüli keskmesse ja olekski abita jäänud. Õhus on aga endiselt küsimus, kuhu karu lõpuks kadus?

Keskkonnainspektsiooni valveinspektor sai 20. juuni õhtul teate liikluses viga saanud karupojast. 1313 valveoperaatori sõnul ei teadnud sündmuskohal olnud jahimees, mida karupojaga teha.

Kuigi reeglina Keskkonnainspektsiooni sellistest sündmustest ei teavitata, siis otsustasid valveinspektor Kaisa Putk ja inspektor Kairi Laak-Randoja, et parema ülevaate saamiseks tuleb minna sündmuskohale.

Sündmuskohale sõites helistati korduvalt Keskkonnaameti jahinduse ja vee-elustiku büroo peaspetsialist Jan Siimsonile, kuna teadaolevalt tegeleb tema abitusse seisundisse sattunud loomade abistamisega.

Inspektorite kõnedele aga keegi ei vastanud.

Sündmuskohale jõudes ootas inspektoreid ees Vaimastvere jahiseltsi esimees Alari Päären, kelle sõidukis kõnealune karupoeg oli. Karupoja tagumisel käpal oli lahtine haav, muid väliseid vigastusi tal näha ei olnud, karupoeg oli rahulik ja ergas.

Looduskaitseseaduse § 62 lg 1 kohaselt korraldab looma abitut olukorda põhjustavate asjaolude kõrvaldamist ning abitusse olukorda sattunud või vigastatud looma vedu ning loodusesse tagasiviimist Päästeamet või Keskkonnaamet. Jahimehega suheldes selgus, et enne inspektorite saabumist olid sündmuskohal käinud nii Päästeamet kui Keskkonnaameti esindajana üldosakonna peaspetsialist Toomas Võime.

Väidetavalt ei suutnud ametkondade esindajad karupoja saatuse osas ühist otsust vastu võtta, kuivõrd jahiseltsi esindaja ning Päästeameti sündmuse juhi hinnangul ei olnud karupoja vigastused piisavalt suured, et ta kohapeal hukata. Loomakaitse liidu esindaja sõnul oli keskkonnaametnik Toomas Võimel aga sündmuspaigal kaasas laskerelv ja tema otsus oli loom koha peal hukata.

Väidetavalt lahkusid ametnikud sündmuspaigalt, kuna jahiseltsi esimees Päären lubas, et karupoeg viiakse õmblemisele, mistõttu pole päästjaid vaja.

Kohale saabunud Keskkonnainspektsiooni inspektorite saabumise ajaks ei olnud sündmuskohal peale jahimehe enam kedagi. Kuna Keskkonnaametiga ühendust ei saadud, helistas inspektor Kairi Laak-Randoja Eestimaa Loomakaitse Liidu avalikul telefoninumbril ning palus abi karupoja elujõulisuse taastamisel. Sealt paluti inspektoril karupoeg toimetada Tartus asuvasse loomakliinikusse Felivet, kus anti karupojale esmaabi.

Karupoja edasine saatus on Keskkonnainspektsioonile teadmata. Eestimaa Loomakaitse liidu esindaja sõnul on karuga aga kõik kõige paremas korras, kuid tema asukoha osas infot ei jagata.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles