Cēsises etendati eestlastele võidupüha toonud lahingut

, bussijuht aastast 2013
Copy
Päeva oodatuim sündmus oli 100 aasta taguse lahingu etendamine, mis andis pealtvaatajatele aimu, kuidas Eesti väed vaenlasest jagu said.
Päeva oodatuim sündmus oli 100 aasta taguse lahingu etendamine, mis andis pealtvaatajatele aimu, kuidas Eesti väed vaenlasest jagu said. Foto: Aivar Kaljusaar

22. juunil oli Läti Vabariigi kõige tähtsam linn Cēsis, mida on Eestis tuntud Võnnuna: tähistati 100 aasta möödumist võidust Saksa võõrvägede üle Eesti vabadussõja ühes olulisemas lahingus 23. juunil 1919. Linn oli täis Eesti ja Läti lippe ning kohale olid sõitnud nii Eesti president Kersti Kaljulaid kui ka Läti president Raimonds Vējonis. Etendati võidukat Võnnu lahingut ja päev lõppes suure rahvapeoga.

Sel päeval meenutati, et 100 aastat tagasi oli Eesti punastest vaba ja vabadussõja võitlused käisid Läti territooriumil. Sealt ajasid punaseid välja nii Eesti väed kui ka landesveer, mis koosnes suuremalt jaolt Läti baltisakslastest ja Saksa potentsiaalsetest kolonialistidest, kes lootsid Lätis maad saada. Kuigi eesmärk oli üks, sakslased eestlasi liitlastena ei näinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles