Ratas: aktsiisiaruteludesse peaks kaasama ka Soome (5)

BNS
Copy
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Margus Ansu / Postimees

Peaminister Jüri Ratase sõnul võiks Balti riikide vahelisse arutelusse aktsiisipoliitika üle kaasata ka Soomet, peaministri sõnul on riikide vaheliste arutelude aluseks siiski põhimõte, et maksumäärad on iga riigi enda kujundada.

«Arutelud olulistel teemadel on meie kolme riigi koostöö heaks tavaks. Kavatseme rahumeelselt ja asjatundlikult neid ka jätkata, nagu headele sõpradele ja liitlastele on kohane. Seniste arutelude aluseks on olnud põhimõte, et maksupoliitika, sealhulgas maksumäärad, on iga riigi enda kujundada,» ütles Ratas BNS-ile.

Peaministri sõnul on alkoholi liigne tarbimine oluline teema. «Aruteludesse vastava koostöö üle oleks praeguses olukorras hea kaasata ka Soomet,» lisas ta.

Eesti, Läti ja Leedu terviseministrid leppisid 2017. aasta mais kokku ühistes kavatsustes alkoholi-, tubaka- ja tervislikku toitumist edendava poliitika kujundamisel. Kokkulepe väljendas peaministri sõnul häid kavatsusi ja koostöösoove, otseselt maksupoliitikat käsitlemata.

«Eesti otsus langetada õlle, siidri ja kange alkoholi aktsiisimäärasid 25 protsenti on suunatud kiiretest aktsiisitõusudest tingitud piirikaubanduse vähendamisele,» märkis Ratas.

Läti peaminister Krišjānis Kariņš avaldas kolmapäeval teleusutluses, et Baltimaadel peaks alkoholiaktsiis olema samal tasemel, kuna see aitaks vältida aktsiisisõdu ning teeks alkoholiaktsiisist vahendi rahva tervise parandamiseks.

Leedu rahandusminister Vilius Šapoka ütles kolmapäeval, et riik ei kavatse järgida Eesti ja Läti eeskuju ning ei langeta alkoholiaktsiisi.

Läti seim nõustus 20. juunil kange alkoholi aktsiisi langetamisega 15 protsendi võrra. Seadust toetas esimesel lugemist 61 seimisaadikut, vastu hääletas kaheksa. Eelnõu käsitletakse kiirmenetlusega. Lähiajal läheb see erakorralisel istungil teisele ja viimasele lugemisele.

Eelnõu järgi langeb Lätis 1. juulist kange alkoholi aktsiisimäär umbes 15 protsendi võrra. Aktsiisilangetus ei mõjuta õlut, veini ega teisi jooke, mille alkoholisisaldus on alla 22 protsendi.

Eesti parlament kiitis 13. juunil heaks eelnõu, millega langetatakse 1. juulist õlle, siidri ja kange alkoholi aktsiisimäärasid 25 protsenti.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles