Markko Märtin teeb Rally Estonial uue WRC autoga debüüdi: see on Oti süü (2)

Toimetas Silver Tabo
Copy
Markko Märtin.
Markko Märtin. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Eile sai teatavaks, et aktiivse rallisõitjakarjääri jooksul WRC sarjas viiel etapil võidutsenud Ott Tänaku mentor Markko Märtin osaleb juuli keskpaigas peetaval Rally Estonial, kus ta istub esimest korda praeguse põlvkonna Ford Fiesta WRC masina rooli.

«Olen varem ühega (praeguse põlvkonna ralliautoga – toim) sõitnud, kuid olin siis Oti kõrval kaasreisijaks,» tunnistas 43-aastane Märtin portaalile Autosport. «Ta (Ott – toim) sõitis üsna kiiresti. Tundsin end kiiretes kurvides hästi, tundus, et aerodünaamika töötab väga hästi,» meenutas aastal 2010 esimest korda peetud Rally Estonial koos kaardilugeja Kristo Kraagiga poodiumi kõrgeimale astmele tõusnud Märtin.

Ott Tänak (vasakul) ja Markko Märtin.
Ott Tänak (vasakul) ja Markko Märtin. Foto: LIIS TREIMANN / PM/ SCANPIX BALTICS

«Kuidas ma hakkama saan? Ma ei tea. Kuidas ma aerodünaamikaga toime tulen? Ma ei tea. Mis kohal ma lõpetan? Ma ei tea... aga oleksin üsna rahul, kui mitte ükski R5 klassi auto mind ei edestaks!» sõnas viimati WRC sarjas 14 aastat tagasi kihutanud Märtin. «Ma pole sõitnud nendel teedel alates 2011. aastast, nii et saab olema huvitav,» lisas ta.

Märtin tunnustas Rally Estonia peakorraldajat Urmo Aavat, kes on näinud selle sündmuse arendamisel palju vaeva. «See on üsna uskumatu, kuidas see sündmus kasvab. Seal on tõeliselt korralik taristu ning teed on üsna sarnased Soomega – kindlasti on mõnes teises Eesti osas veelgi lõbusamaid teid, kuid need on esinduslikumad, eriti väikesed teed,» rääkis Märtin.

Endise rallisõitja sõnul veenis teda Rally Estonial osalema praegune MM-sarja üldliider Ott Tänak. «See on natuke tema süü, et ma seda teen,» tunnistas Märtin. «Rääkisin Otiga sellest, aga ütlesin «Kuradile!», kui sain teada, mida see kõik maksma läheb! Aga ta jätkas mulle pealekäimist ning lõpuks ma nõustusin. Sel hetkel oli see hea mõte...»

Rally Estonial stardib kokku seitse uue generatsiooni WRC autot: Ott Tänak ja Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC), Elfyn Evans ja Scott Martin (Ford Fiesta WRC), Esapekka Lappi ja Janne Ferm (Citroen C3 WRC), Andreas Mikkelsen ja Anders Jaeger-Amland (Hyundai i20 Coupe WRC), Craig Breen ja Paul Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC), Markko Märtin ja Kristo Kraag (Ford Fiesta WRC) ning Georg Gross ja Raigo Mõlder (Ford Fiesta WRC).

Neile lisaks veel vanema põlvkonna WRC autoga Valerii Gorban ja Sergei Larens (Mini Cooper WRC). Samuti võtab üritusest osa praegune WRC sarja sõitja Teemu Suninen, kuid soomlane asub starti Ford Fiesta R5 masinaga.

Shell Helix Rally Estonia 2019 sõidetakse 12.–14. juulil Tartu, Otepää, Elva, Kanepi ja Kambja teedel ning see on FIA European Rally Trophy ning Eesti ja Läti meistrivõistluste etapp ja WRC ametlik promotsiooniralli.  

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles