Hiina jätkab USA sanktsioonide kiuste Iraani nafta importimist

Copy
Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Hiina teatas täna, päev enne Hiina ja USA presidendi kohtumist, et jätkab USA sanktsioonidest hoolimata Iraani nafta importimist.

«Me lükkame sanktsioonide ühepoolse kehtestamise tagasi,» ütles Hiina välisministeeriumi relvastuskontrolli osakonna peadirektor Fu Cong.

Ühendriigid üritavad sundida Iraani uuesti läbi rääkima 2015. aasta lepet, mis piiras Iraani tuumaprogrammi vastutasuks majandussanktsioonide osalise tühistamise eest. USA astus leppest välja ning ähvardab karistada riike, mis USA sanktsioonidega kaasa ei lähe.

Sanktsioonide seas on Iraani naftaekspordi täielik peatamine.

«Meie jaoks on energiajulgeolek tähtis ning nafta importimine on tähtis nii Hiina energiajulgeolekule kui ka inimeste elatisele,» lausus Cong.

Sanktsioonide tõttu on Iraani naftaeksport kõvasti vähenenud ning see põhjustab Teheranile rahalisi raskusi, sest naftatulu on tema riigieelarvele väga tähtis.

Rahvusvaheline Energiaagentuur teatas varem juunis, et Iraani naftaeksport siiski jätkub. Samas on raske öelda, mis riikidele naftat saadetakse.

«Me ei aktsepteeri seda Ühendriikide nn nullpoliitikat,» lausus Cong Viinis Iraani tuumalepet arutanud Euroopa, Hiina, Iraani ja Venemaa diplomaatide istungi järel.

Cong ütles seda päev enne USA presidendi Donald Trumpi ja Hiina presidendi Xi Jinpingi kohtumist G20 tippkohtumisel. Seal üritavad Trump ja Xi lahendada ägestuvat USA-Hiina kaubandusvaidlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles