Kabuli eestlased tähistasid üheskoos võidupüha

BNS
Copy
Kaitseväelased saabusid Afganistanist koju.
Kaitseväelased saabusid Afganistanist koju. Foto: Ardi Hallismaa

Võidupühaks kogunesid Afganistanis teenivad ja töötavad eestlased ühise peo pidamiseks operatsiooni Resolute Support linnaku parki.

Päev algas palli- ja jõuvõistlustega, järgnes pidulik kontingendi rivistus, pärast mida seda koguneti ühisele grillõhtule, edastas kaitseväe peastaap. 

Võidupüha auks korraldatud rivistusel anti üheksa aastat Kabulis töötanud ja selle aja jooksul korduvalt eestlasi aidanud Kerstile Kressale tänutäheks peastaabi seinatahvel. Baasis pikka aega töötanud ent peatselt töökohta vahetav Kersti Kressa oli Eesti sõduritele alati abiks ja oskas neid probleemide korral alati õigete inimeste poole juhatada.

Samuti tänas kontingendi ülem välisoperatsioonil teenivaid sõdureid ning nende peresid ühise panuse eest Eesti julgeoleku tagamisel.

«Kuigi Vabadussõda lõppes 2. veebruaril 1920 Tartu Rahulepingu sõlmimisega, ei lõppenud sellega eksistentsiaalsed ohud meie iseolemisele. 1940. aasta juunis okupeeris meid Nõukogude Liit rohkem kui viiekümneks aastaks. See oli võimalik vaid tänu sellele, et Eesti riik oli üksi ning terve Euroopa oli kaoses. Täna, nagu ka Vabadussõja ajal, ei ole me enam üksi,» ütles Eesti kaitseväe kontingendi ülem kolonelleitnant Hardi Lämmergas.

«Meil on tugevad sõbrad, kellega me jagame samu väärtuseid. Samade väärtuste jagamine tähendab teineteise toetamist seal, kus seda kõige enam vajatakse. Seetõttu tähistavad Eesti kaitseväelased tänast Võidupüha Malis, Iraagis ja ka siin Afganistanis,» lausus Lämmergas ja tänas kõiki panuse eest riigi julgeoleku tagamisel.

«Ma tänan ka teie perekondi, kelle toetusel te seda missiooni täita saate. Tänu teile saavad meie perekonnad nii täna kui ka homme elada vabas ja turvalises Eestis.»

Ühisele grillõhtule kutsustud liitlaste esindajatel oli võimalus ühes Eesti sõduritega proovile panna oma teadmised võidupüha ajaloole ning kommetele keskendunud mälumängus. Lisaks mälumängule autasustati päeval toimunud võistluste võitjaid.

Kabulis teenib jalaväerühm Estpla-31 ja rahvuslik toetuselement. Jalaväerühma sõdurid tagavad koos teiste koalitsiooniüksustega Afganistani sõjaväge ja valitsusasutusi juhendavate instruktorite julgeolekut. Eesti kaitseväelased teeninud Afganistanis NATO operatsioonidel alates 2003. aastast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles