Putin: USA ja Venemaa alustavad kõnelusi tuumarelvastuskontrolli üle (1)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin ja USA president Donald Trump G20 tippkohtumisel Jaapanis 28. juunil.
Venemaa president Vladimir Putin ja USA president Donald Trump G20 tippkohtumisel Jaapanis 28. juunil. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa ja USA välisministrid alustavad kõnelusi tuumarelvastuskontrolli üle, kuid see ei pruugi viia START3 tuumadesarmeerimisleppe pikendamisele, ütles laupäeval Vene president Vladimir Putin.

«Oleme teinud oma välisministritele ülesandeks alustada sel teemal konsultatsioone... kuid praegu ei saa veel öelda, kas need viivad START3 pikendamisele,» ütles Putin Osakas pärast G20 tippkohtumist ajakirjanikele.

USA ja Venemaa on teatanud, et lahkuvad keskmaa tuumajõudude (INF) lepingust, süüdistades teineteist selle rikkumises. Lepingu ülesütlemine peaks jõustuma augusti algul. 

USA ja Venemaa on alustanud esialgseid arutelusid 2021. aasta veebruaris aeguva strateegilise tuumarelvastuse lepingu (START III) pikendamise üle. 

Ühendriikide valitsus tahab sõlmida relvastuskontrollilepingut, kuhu kuuluksid nii Venemaa kui ka Hiina, kes on oma tuumaarsenali tempokalt kasvatamas, kuid jääb selles vallas endiselt Washingtonist ja Moskvast kaugele maha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles