Euroopa ägab endiselt põrgukuumuse käes

Copy
Laps jahutamas end purskkaevus Prantsusmaal Montpellier's.
Laps jahutamas end purskkaevus Prantsusmaal Montpellier's. Foto: AFP / Scanpix

Suur osa Euroopast ägas täna jätkuvalt rekordeid murdva kuumalaine ja maastikupõlengute käes.

Prantsuse ilmateenistus Meteo-Farance tühistas niinimetatud punase hoiatuse, kuid ennustas väga kuuma päeva riigi keskosas.

Seejuures peaks mõnes piirkonnas temperatuur tõusma kuni 42 kraadini Celsiuse järgi.

Prantsusmaad, Hispaaniat, Itaaliat ja Kesk-Euroopat kimbutavad endiselt rekordkõrged temperatuurid ja ametnikud ärgitavad inimesi rakendama ettevaatusabinõusid.

Prantsusmaal registreeriti eile Gallargues-le-Montueux's riigi ajaloo kõrgeim 45,9 kraadi sooja, mis purustas rea samal päeval püstitatud rekordeid, teatas Meteo-France.

Samas piirkonnas kerkis 2003. aastal temperatuurinäit 44,1 kraadini ehk kõrgeimale alates mõõtmiste algusest 20. sajandi vahetusel.

Ilmateenistus märkis, et uus tipp on võrreldav augustikuiste temperatuuriga USA California osariigi Surmaorus, mis on üks maailma kuumimaid piirkondi.

Eile tõusis temperatuur üle 44 kraadi ka Kagu-Prantsusmaal Carpentras' linnas. Linn näis hüljatud ja kohvikuomanikud kurtsid tühjade terrasside pärast, mis tavaliselt olnuks rahvast tulvil.

«Me pole kunagi midagi sellist näinud!» märkis üks neist.

Meteo-France'i teatel on Prantsusmaa seitsmes Euroopa riik, kus registreeriti enam kui 45 kraadine kuumus. Nii kõrgele on elvahõbdedasammas kerkinud veel Bulgaarias, Portugalis, Itaalias, Hispaanias, Kreekas ja Põhja-Makedoonias.

Kuumalaine on kaasa toonud ka rängad metsapõlengud Hispaanias, kus tuletõrjujad võitlesid laupäeval tugeva tuule ja kuuma ilma taustal uute tulekahjudega, olles äsja kontrolli alla saanud ühe kolmapäeval alanud suurpõlengu.

Meteoroloogide sõnul on kuumalaine taga Põhja-Aafrikast tulev kuum õhk ja homsest peaks palavus järele andma.

Kuumus on nõudnud juba mitu inimelu, nende seas 17 aastane põllutöötaja Hispaanias ja 72-aastane kodutu Itaalias. Lämbest ilmast tingitud surmadest on teatatud ka Saksamaal ja Prantsusmaal, seda peamiselt vanema elanikkonna seas.

Prantsusmaad kummitab endiselt 2003. aasta augusti kuumalaine vari, mis tõi välja puudujäägid päästeteenistuste töös ja nõudis 15 000 inimese elu.

«Ma tahan kõigile kodanikele südamele panna vastutustunnet - iga kuumalaine ajal on olukordi, kus surma saab ennetada,» ütles peaminister Edouard Philippe.

Teadlased hoiatavad, et inimtekkelise kliimamuutuse tõttu säärased kuumalained sagenevad.

Saksamaal, kus seni on veeõnnetustes elu jätnud neli inimest, märkis ilmateenistus, et temperatuur on praegu juuni keskmisest neli kraadi kõrgemal.

Prantsusmaal, kus samuti on neli inimest supeldes uppunud, kurtis tervishoiuminister Agnes Buzyn, et hoolimata ohtratest hoiatustest, jätavad lapsevanemad lapsi endiselt autodesse ja jooksjad teevad trenni keskpäeva kuumuses.

Pariisis sai neljapäeval raskelt vigastada üks laps, kelle paiskas õhku tuletõrjehüdrandist tulnud veejuga. Õnnetus leidis aset Saint-Denis rajoonis, kus hüdrantide avamine on kuumaperioodidel tavapärane.

Hispaanias on reede õhtul Almoroxi linna kandis alguse saanud maastikupõleng hävitanud juba 1600 hektarit ja jõudnud Madridi piirkonda, sundides evakueerima ühe küla, teatas kohalik päästeteenistus.

Kontrolli alla on aga lõpuks saadud kolmapäeval Kataloonias alanud suurpõleng. Kohaliku metsateenistuse teatel sai põleng alguse sõnnikuhunnikust ühes kanafarmis.

Prantsusmaal on põlengutes hävinud 600 hektarit maad ja mitu kodu.

Kõrge temperatuur on järsult langetanud ka õhukvaliteeti mitmes Euroopa linnas, kus kohalikud võimud on võtnud saastevastaseid meetmeid. Pariisis, Lyonis ja Marseille's keelati liiklemine kõige saastavamatel autodel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles