G20 riigid ei suutnud kokku leppida isegi protektsionismi hukka mõistmises (5)

Rait Piir
, reporter
Copy
G20 tippkohtumine Osakas.
G20 tippkohtumine Osakas. Foto: Kazuhiro Nogi Pool/SIPA / Kazuhiro Nogi Pool/SIPA

20 maailma suurimat majandust ei suutnud laupäeval Jaapanis lõppenud tippkohtumisel kokku leppida ühisavalduses, mis tauniks protektsionismi. USA president Donald Trumpi administratsioon polnud sellega lihtsalt nõus. 

Osakas toimunud G20 tippkohtumine on näidanud selgelt, et maailma suurriigid pole juba väga kauga aega nii lõhestunud olnud ja mõned riigid, eriti Trumpi USA, on väga selgelt globaliseerumise ja kliimamuutustega võitlemise vastu. Meeleheitlikult ühist keelt leida üritanud Jaapani peaminister Shinzo Abe rõhutas, et riikidel on siiski endiselt palju ühist, eriti soov näha maailmamajandust jätkuvalt kasvamas. 

Riigid jõudsid kokkuleppele, et geopoliitilised pinged on tõepoolest tõusuteel ja see kujutab endast ohtu maailmamajanduse kasvule. Ühisavalduse järgi püüdlevad kõik tippkohtumisel osalejad ausama, läbipastvama ja investeerimist soodustava kaubanduskeskkonna poole, mis ei diskrimineeri kedagi. Protektsionismist polnud ühisavalduses sõnagi. 

Tippkohtumisel osalejaid lahutasid ka teravad erimeelsused kliimamuutuse osas, kus taaskord torkas vastumeelsusega silma Trumpi USA. Tippkohtumise lõpuks nõustusid 19 riiki 20st järgima Pariisi 2015. aasta kliimalepet. Ühendriigid keeldusid lepet (ja kliimamuutust kui sellist) tunnistamast. 

Vaatamata erimeelsustele sõlmiti kohtumise ajal siiski ka mõned lepped. Euroopa Liit ning Lõuna-Ameerika kaubandusblokk Mercosur leppisid reedel kokku suures kaubandusleppes, mida on üritatud sõlmida juba 20 aastat. Leppega kaob suurem osa kaubandust puudutavaid tollimakse. Lepe kohustab ühtlasi osapooli ennast siduma Pariisi kliimaleppega.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ütles kaubanduslepet kommenteerides, et rahvusvahelise kaubanduspingete keskel edastavad EL ja Mercosur sõnumi, et nad toetavad reeglitepõhist kaubandust. Kommentaar oli ilmselt mõeldud muuhulgas ka ninanipsuna Trumpile.

Lisaks sõlmisid ajutise vaherahu Trump ja Hiina president Xi Jinping, kes lubasid mitte kehtestada hetkel üksteisele täiendavaid imporditolle. Mõlemad riigid lubasid taaskäivitada kaubanduskõnelused, mis kukkusid möödunud kuul kokku ja mille tulemusel kehtestasid Hiina ja USA üksteisele uued imporditollid. Xi hoiatas siiski, et kaubandussõja lõpuni on veel pikk maa ja selle nime tuleb hulga vaeva näha. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles