Video ja galerii: tantsupeonädal sai alguse, segarühmad alustasid esimeste proovidega Kalevi staadionil

Copy

Tänasest võib Tallinna linnapildis näha tavapärasest rohkem liikumist, sest käimas on juba neljapäeval kulmineeruva XX üldtantsupeo «Minu arm» esimesed proovid. 4. – 7. juulil kulmineeruv XXVII laulu- ja XX tantsupidu «Minu arm» toob pealinna kokku üle 46 000 peolise ja üle saja tuhande pealtvaataja. 

Südapäeval toimus Hipodroomil juba esimene võimlejate proov, kell üks algas aga segarühmade proov Kalevi staadionil.

Pealinna staadionitel ja harjutusväljakutel harjutab koos homme lisanduvate tantsijatega ühtekokku 713 kollektiivi, kuhu kuulub koos saatjate ja tantsijatega 11 500 peolist.

Neljapäeval saabuvad Tallinna laulupeolised, ühtekokku 1020 kollektiivi, kuhu kuulub enam kui 35 000 peolist. Lauljad, tantsijad ja muusikud majutatakse 47 Tallinna ja Harjumaa koolimajas, keskmiselt ööbib ühes koolimajas 450 peolist.

Peale kohalike kooride ja tantsurühmade osaleb peol ka üle poolesaja külaliskollektiivi välisriikidest. Koore tuleb nii Eesti naaberriikidest kui ka kaugemalt nagu USAst, Kanadast, Austraaliast ja Jaapanist. Tantsupeol osalevate külaliskollektiivide seas on teiste hulgas näiteks üks tantsurühm Austraaliast, Belgiast, Iirimaalt ja Luksemburgist.

«Oleme juubelipeoks igati valmis ning nädala jooksul toimuvate viimaste ühiste proovide käigus tuleb anda veel viimane lihv,» kinnitasid laulupeo peadirigent Peeter Perens, tantsupeo pealavastaja Vaike Rajaste ning rahvamuusikapeo loominguline juht Juha Uppin ühest suust.

Nende sõnul saab see nädal saab olema eriline nii korraldajatele kui ka kõikidele esinejatele, sest kulmineeruvad mitme aasta töö ja pingutused.

Peole eelnevatel päevadel ja peo ajal on tugevdatud jõududega väljas ka politsei, sest suure rahvamassi koondumine mõjutab oluliselt Tallinna liikluspilti. Kõik liiklejad peaksid juba varakult arvestama juuli esimesel nädalal ajutiselt ümberkorraldatud liikluse ja parkimispiirangutega.

Et kõik peolised pärast kontserte turvaliselt koju pääseksid, tuleks arvestada liikluspiirangute- ja takistustega ka pärast laulu- ja tantsupeo kontsertide lõppu. «Iga peoline saab turvaliseks pidutsemiseks ise palju ära teha. Rahvarohketes kohtades tuleks teistega arvestada ja tähelepanelik olla,» rõhutas Põhja prefektuuri Kesklinna politseijaoskonna juht Kaido Saarniit.

Eriti tähelepanelik tasuks olla noorte ja laste suhtes ning seda eeskätt ülekäiguradadel ja koolide läheduses, kus laulu- ja tantsupeolised ööbivad.

Laupäeval, 6. juulil kell 13.00 algav rongkäik piirab oluliselt liiklust kesklinnas ning Pirita teel, mistõttu tuleks kõigil autojuhtidel jälgida sel ajal ajutist liikluskorraldust ning valida alternatiivseid teid. Rongkäigul osaleb enam kui 45 000 peolist.

2019. aasta kannab Eestis tervikuna tähist «Laulupidu 150. Eesti laulu ja tantsu juubeliaasta» ning selle tippsündmuseks on Tallinna lauluväljakul ja Kalevi staadionil neljapäevast pühapäevani, 4.-7. juulil 2019 toimuv XXVII laulu- ja XX tantsupidu «Minu arm» ja sellele eelnev üle-eestiline Tule Tulemine.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles