ÜRO juht: maailm astugu kiireid samme kliimakatastroofi vältimiseks (16)

Copy
ÜRO peasekretär António Guterres (keskel) pühapäeval Abu Dhabis kliimakohtumisel.
ÜRO peasekretär António Guterres (keskel) pühapäeval Abu Dhabis kliimakohtumisel. Foto: KARIM SAHIB/AFP/Scanpix

ÜRO peasekretär António Guterres ütles pühapäeval, et kliimaalane hävitustöö tabab maailma iga nädal, ja hoiatas, et katastroofi vältimiseks tuleb astuda kiireid samme.

«Me oleme siin, sest maailm seisab silmitsi tõsise kliimaalase hädaolukorraga,» lausus Guterres Araabia Ühendemiraatides kahepäevasel kliimakohtumisel.

«Radikaalsed muutused kliimas on praegu aset leidmas...Need arenevad isegi kiiremini, kui maailma tippteadlased on ennustanud,» lausus Portugali ekspeaminister septembris New Yorgis peetavat kliimatippkohtumist ettevalmistaval üritusel.

Guterrese sõnul ületab kliimamuutuste tempo sellega toimetulemisele suunatud maailma jõupingutuste oma.

«Iga nädal toob uue kliimaalast hävitustöö...üleujutused, põuad, kuumalained, maastikupõlengud ja supertormid,» sõnas ÜRO peasekretär.

Ta hoiatas, et olukord jätkab halvenemist juhul, kui me «ei tegutse praegu ambitsioonikalt ja pakilisusetundega».

Guterres märkis ka, et mõned liidrid ei mõista endiselt kliimamuutustes peituvaid ohte.

ÜRO peasekretär sidus oma lootused 2015. aasta detsembris sõlmitud Pariisi kliimaleppega süsinikuemissioonide vähendamiseks ja kliima soojenemise pidurdamiseks.

«Aga me teame, et isegi kui Pariisi lubadused täielikult täidetakse, seisame endiselt silmitsi kolmekraadise temperatuuritõusuga sajandi lõpuks - katastroof meie harjumuspärasele elukorraldusele,» lausus ta.

Guterres ütles ka, et kutsub Pariisi leppe rakendamisele suunatud kliimatippkohtumise kokku, sest paljud riigid ei suuda kinni pidada endale leppega võetud kohustuste elluviimise ajakavadest.

Pariisi kliimaleppes seati eesmärgiks hoida globaalne soojenemine oluliselt alla 2 kraadi Celsiuse järgi ja ideaalis alla 1,5 kraadi.

G20 Buenos Airese tippkohtumisel 2018. aasta detsembris märkisid Pariisi kliimaleppega ühinenud riigid deklaratsioonis, et lepe on pöördumatu ja nad on pühendunud selle «täiemahulisele elluviimisele».

USA teatas Buenos Aireses, et «kordab oma otsust Pariisi kliimaleppest lahkuda ja kinnitab pühendumist majanduskasvule ning energiajuurdepääsule ja -julgeolekule».

Laupäeval lõppenud kahepäevasel G20 Osaka tippkohtumisel allkirjastati samasugune 19+1 kliimakokkulepe.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles