Kabulis sai autopommi plahvatuses viga vähemalt 65 inimest

Copy
Plahvatus Kabulis.
Plahvatus Kabulis. Foto: Rahmat Gul / AP / Scanpix

Täna varahommikul sai Kabulis autopommi plahvatuses viga või surma kümneid inimesi. Plahvatusele jätkus tulevahetus politsei eriüksuslaste ja Talibani võitlejate vahel.

Kõrvulukustav plahvatus leidis aset Puli Mahmood Khani naabruskonnas Afganistani pealinnas ning raputas hooneid kahe kilomeetri raadiuses. AFP reporteri sõnul järgnesid plahvatusele relvalasud.

«Esmalt toimus plahvatus, pärast mida tungisid ründajad ühte hoonesse. Politsei eriüksuslased piirasid hoone ümber ning üritavad rünnakut maha suruda,» teatas Afganistani siseministeeriumi pressiesindaja Nasrat Rahimi.

Terviseministeeriumi pressiesindaja Wahidullah Mayar teatas, et 65 inimest on plahvatuses viga saanud ning haiglasse toimetatud. Nende hulgas üheksa last. Surnute kohta informatsiooni ei olnud. 

Afganistani julgeolekujõud ja kiirabitöötajad blokeerisid kiiresti rünnakupiirkonna. Lähedal asuv Rohelise tsooni diplomaatiline ala suleti rünnaku ajaks. Rangelt turvatud diplomaatilises alas asuvad saatkonnad ning uudisteagentuuride kontorid ning ka sõjaväe ja valitsuse hooned nagu Afganistani luureagentuur või kaitseministeerium.

Rohelises tsoonis asuva Afganistani jalgpalliliidu pressiesindaja Shams Amini ütles AFP reporteritele, et plahvatus leidis aset jalgpalliliidu väravate juures. «Mõned meie kolleegidest on sees lõksus. Mõned on ka viga saanud. Me ei tea, kas ründajad on hoonesse sisenenud,» ütles ta.

Lähedal asuv Shamshadi televisioonijaam avaldas kaadreid nende kontorile tekitatud kahjust. Televisioonijaam oli 2017. aastal rünnaku sihtmärgiks.

Taliban võttis rünnaku eest vastutuse. Kohalik politsei teatas, et rünnaku sihtmärk ei ole veel teada. Nii Taliban kui ISIS on Kabuli piirkonnas aktiivsed.

Plahvatus leidis aset kaks päeva pärast seda, kui USA ja Taliban alustasid oma seitsmendat läbirääkimistevooru Katari pealinnas Dohas. Washington loodab jõuda läbimurdeni enne Afganistani presidendivalimisi septembris.

Läbirääkimistel on tõstatatud neli põhilist teemat: terrorismivastane võitlus, välisriikide sõdurite kohalolu, Afganistani-sisene dialoog  ning püsiv relvarahu.

Potentsiaalse kokkuleppe tagajärjel viiks USA oma väed, pärast 17 aastat piirkonnas tegutsemist, Afgasnistanist välja. Kohalikud kardavad, et Ameerika vägede lahkudes võivad relvarühmitused uuesti võimu haarata.

Omalt poolt garanteeriks Taliban, et riigist ei saaks enam kunagi vägivaldsete äärmuslaste varjupaika. Just nagu juhtus Al-Qaeda rühmitusega enne 2001. aasta 11. septembri rünnakuid.

USA võimud on varem öelnud, et loodavad jõuda kokkuleppeni enne Afganistani presidendivalimisi, mida on juba kaks korda edasi lükatud. Presidendivalimised on planeeritud toimuma 28. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles