Hea teada: kuidas mugavalt reisikulutustel silma peal hoida?

Kati Voomets
, Rahaasjade Teabekeskus
Copy
Foto: Shutterstock

Populaarses rahatarkuse grupis #Kogumispäevik keskenduti juunikuus reisikuludele. Kuidas oma reisieelarvet planeerida ja kohapeal olles kulutustel silma peal hoida? Grupi liikmed jagavad oma parimaid nõuandeid.

1. Kohapeal aitavad kulusid jagada erinevad rakendused

«Minule näiteks meeldib väga rakendus Splitwise, mida on eriti hea kasutada just siis, kui käia koos suurema kambaga puhkamas. Kui näiteks üks inimene teeb kõigi eest kulutuse (näitekst ostab lennupiletid, muusemipiletid, maksab kohvikus vms), saab selle kulutuse äppi sisestada ja jagada teiste osalejate vahel ära. Nii tekib reisi lõpus hea ülevaade, et kui palju raha kulus ja samas, et kas keegi on ka kellelegi võlgu vms. Samas ei ole see äpp kõige mugavam selleks, et jälgida oma enda isiklikke kulutusi. Selle jaoks kasutan ma rakendust nimega Monefy,» tutvustas üks grupi liikmetest kasutusel olevaid rakendusi.

Alternatiivina võid proovida ka TravelMoney rakendust, mis on Kogumispäeviku grupiliikmete seas samuti populaarne. «See arvutab erinevad valuutad automaatselt nii, kuidas vaja. Mugavalt saab kulusid jagada, pärast kokkuvõtteid teha ning Exceli tabelina laiali jagada. Kindlasti lemmik,» lisas üks grupi liikmetest.

2. Vana hea Excel aitab hädast välja

Selleks, et oma järgmiseid reise paremini planeerida, kasutavad paljud ka Excelit. «Mina olen viimase kümne aasta reisikulud teinud Excelis. Eraldi on kategoriseeritud piletid/lennud, autorent, kütus, söök, majutus, muud asjad ja lisaks on kirjas, kas maksin mina või mees. Kirjas on absoluutselt kõik kulud, mis reisil läksid ja kirja panen neid kas näiteks reisil olles päeva lõikes paberile ja õhtul Excelisse või kogun tšekke,» kirjeldas üks grupi liikmetest oma harjumust. «Tabel on seepärast hea, et kui tekib soov kusagile minna, ja näen, et odavad lennupiletid, siis vaatan analoogset reisi ja mõistan, et piletid on odavad, aga kogu reis läheks ikka suurema summa maksma. Lisaks aitab selline tabeli pidamine arvestada teatud reiside kogukulu.»

3. Paber ja pliiats

Paljud grupi liikmed kasutavad ka vanakoolimeetodit ja kirjutavad lihtsalt kõik kulutused paberile üles. «Reisi planeerides teen eelarve, kuhu kirjutan sisse ka muuseumipiletid. Siis hakkan vaatama, kuidas soodsamalt saaks – näiteks paljudes linnades on nn linnapiletid (nagu Tallinn Card, Budapest Kartya), millega saab vaatamisväärsusi tasuta külastada. Kui tudeng olin, vaatasin ka ISICu soodukaid. Reisi ajal jälgin kulutusi ja märgin eelarvelehele (selle võtan paberil kaasa) tegelikud kulutused üles,» avaldas üks grupi liikmetest.

Lisaks võiks proovida alla laadida ka TripAdvisory rakenduse, mis annab turistidele häid soovitusi. Eriti hea on TripAdvisor näiteks ekskursioonide valimiseks – tihtipeale on suuremates suuremates linnades konkurents tuuride pakkujate seas üsna suur ja kõige odavam valik ei pruugi alati olla parim valik. TripAdvisori hinnangud ekskursioonide kvaliteedile võib üldjuhul uskuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles