Lukas kutsus Kristina Kallase Integratsiooni SA nõukogust tagasi (10)

Copy
Kristina Kallas.
Kristina Kallas. Foto: Madis Sinivee

Integratsiooni sihtasutuse nõukogu jäi esimeheta, sest eelmisel nädalal kutsus kultuuriminister Tõnis Lukas Tartu Ülikooli Narva kolledži endise direktori, Eesti 200 juhi Kristina Kallase sellelt kohalt tagasi. 

Minister Lukas helistas Kristina Kallasele 28. juunil ja andis teada, et on teinud sellise otsuse. Kallas ei oska kommenteerida, kas ministri samm on õiglane.

Kallas ütles, et Lukas põhjendas oma otsust tavaga, et nõukogusse kuuluvad Riigikogus esindatud erakondade esindajad. «Kuigi ega sihtasutuse põhikiri ministrile piire ei sea,» lausus ta. 

«Mina kuulusin sinna alguses eksperdina ja no ega ma oma ekspertsust minetanud ei ole ja eelmise ministri jaoks minu poliitilised vaated ei olnud takistuseks. Ja kuna ta oli rahul minu tööga nõukogu esimehena, siis ta mu volitusi ka pikendas,» selgitas Kallas, kuidas on ta Integratsiooni sihtasutuse nõukogus saanud esimehe volitusi. 

Neli aastat tagasi muutis toonane kultuuriminister Indrek Saar nõukogu kosseisu, seda selleks, et suurendada poliitilise järelvalve kõrval ka nõukogu ekspertsust. Kallase sõnul just selle tõttu Indrek Saar kutsus ta nõukogusse. «Ma ei tea, miks minu erakondlik kuuluvus nüüd segavaks faktoriks osutus, seda peate ministrilt ilmselt küsima,» vastas Kallas küsimusele, miks enne ta sai kuuluda erakonda Eesti 200 ja olla nõukogu esimees, kuid eelmisest nädalast see ei sobinud. Kristina Kallas loodab, et Tõnis Lukas leiab lisaks ametnikele ja poliitilistele esindajatele nõukogusse ka eksperdi:«vastasel juhul on minu tagasihoidliku arvamuse kohaselt nõukogu nõrk.»

«Nõukogu roll on nõustada juhatajat sihtasutuse eesmärkide ja suundade valikul, otsustada seda, kuidas suunatakse valitsuse eraldatud rahalised vahendid, ehk kontroll eelarve üle,» ütles Kallas. Sihtasutuse nõukogu volitused ulatuvad ka detailsematesse teemadesse nagu näiteks sihtasutuse struktuuri ja ametikohtade otsused.

Kuigi poliitilised otsused selle kohta, mis on lõimumises oluline ja mis mitte, tehakse valitsuses ja Riigikogus, siis sihtasutus viib asju ellu ja seal on oluline tark juhtimine, valdkonna tundmine, ekspertsus ja koostöövõrgustike omamine, ka rahvusvaheliselt. «Praegune sihtasutuse nõukogu ei ole olnud üksnes järelvalvaja rollis, vaid on osalenud väga aktiivselt ka sihtasutuse otsuste tegemise protsessis alates sihtasutuse Narva kolimisest, rahvusvahelise konverentsi korraldamises jne,» selgitas Kallas.    

Kultuuriminister Tõnis Lukas allkirjastas korralduse Kallas tagasi kutsuda 28. juunil ning nimetas nõukogu uuteks liikmeteks Ann Räämeti (Isamaa) ja Külli Remsu (EKRE), kirjutas ERRi portaal.

Lukas põhjendas Kallase tagasikutsumist sellega, et ta juhib poliitilist parteid, mis ei ole riigikogus esindatud.

«Integratsioonifondi nõukokku kuuluvad parlamendierakondade esindajad, kuid Kristina Kallas juhib praegu parteid, kes ei kuulu riigikokku. Erakonna liikmena ei sobi ta ka eksperdina nõukogus töötama ja seega ei ole alust teda nõukokku jätta,» selgitas Lukas, lisades, et uue esimehe valiku peab tegema nõukogu ning minister sellesse ei sekku.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles