Sea-Watch 3 kapten astub Itaalias kohtu ette (3)

Copy
Sea-Watch 3 kapten Caola Rackete.
Sea-Watch 3 kapten Caola Rackete. Foto: SIPA/Scanpix

Itaalias astub täna kohtu ette päästelaeva Sea-Watch 3 kapten Carola Rackete, keda süüdistatakse politseipaadi rammimises Lampedusa sadamas.

Rackete vahistati pärast kaks nädalat kestnud vastasseisu merel, kui ta otsustas keelust hoolimata koos 40 migrandiga Lampedusal randuda. Süüdimõistmisel on ta silmitsi kolme- kuni kümneaastase vangistusega.

31-aastast sakslannast kaptenit süüdistatakse politseipaadi ja selle pardalolnute elu ohtu seadmises, aga ka immigratsioonile kaasaaitamises.

Kohtusse peaks Sitsiilias Agrigento linnas ilmuma Eesti aja järgi kell 16.30.

Itaalia meedia kirjutab, et kohtuprotsessi eel lastakse ta ilmselt vabadusse. Parempopulistlik siseminister Matteo Salvini võib seejärel jõustada määruse, millega ta riigist välja saadetakse.

Rackete juhitav laev päästis 12. juunil Liibüa ranniku lähistel merekõlbmatult aluselt 53 migranti. Itaalia võimud lubasid maale 13 pagulast, kelle elu oli ohus, kuid teistel sisenemine keelati.

Nüüd on ka ülejäänud maale lastud ja toimetatud pagulaskeskusesse, kust nad sõidavad edasi kas Prantsusmaale, Saksamale, Soome, Luksemburgi või Portugali, kes on nõustunud nad vastu võtma.

Racketest on Itaalias saanud vasakpoolsete kangelane, kuivõrd ta on heitnud kinda Salvini niinimetatud suletud sadamate poliitikale.

Samas sai ta ka kriitika osaks tema randumist takistada proovinud politseipaadi rammimise eest.

Saksa vabaühendus Sea-Watch süüdistab vahejuhtumis Itaalia politseid.

«Kapten Rackete tegi kõik manöövrid väga aeglaselt, vastasseisu mitte otsival moel, et anda GdF (finantspolitsei) paadile piisavalt aega oma positsioonilt Sea-Watch 3 ja kai vahel lahkuda,» teatas vabaühendus.

«GdF-i paadi meeskond otsustas takistamist jätkata ja proovis peatada palju suurema ja aeglasema paadi katset dokkida,» märkis vabaühendus.

«Ilmselgelt hindas politsei valesti õiget aega lahkumiseks,» jätkas vabaühendus ja lisas, et kaks alust vaid riivasid teineteist.

Salvini tervitas Rackete vahistamist ja kirjeldas vahejuhtumit sõjategevusena.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles