5+ IDEE: Tatramultš

Tõnis Kipper
Copy
Tatramultš näeb võrreldes kooremultšiga välja dekoratiivne ja ehe.
Tatramultš näeb võrreldes kooremultšiga välja dekoratiivne ja ehe. Foto: Tõnis Kipper/Saarte Hääl

Aiapidajatele on multš tuttav teema, kuid ka siin maailmas on oma üllataja. Saaremaa oma tegijal OÜ Karmelil n-ö tootmisjäägina tekkinud ja julgen arvata, et veel paljuski avastamata – tatramultš.

“Selline tore inimene nagu Eva Luigas (ajakirja Aed peatoimetaja, T. K.) on seda proovinud ja heaks kiitnud,” ütleb Karel Lember. “Seda kasutatakse päris palju, kuna see on hästi peenike ja sõmer materjal, mitte nagu puukoor. Ta ei ole selline männikoore jõulise struktuuriga. Tatrakest on selline huvitav asi, et ta ei mädane eriti kergesti, ta isegi ei põle eriti kergesti. Peenras püsib see aasta-paar kindlasti. Soovitav kasutada amplites, kuna hoiab hästi niiskust.”

Karel Lember
Karel Lember Foto: Tõnis Kipper/Saarte Hääl

Tatramultši saamiseks tuleb praegu veel pöörduda Pähklasse otse tootja poole. Kuid Karel lubab, et teemaga tegeletakse. Materjali puudust pole karta. “Kui tonnine kott tatart läheb koorimisse, siis pea sama suur kotitäis tuleb sealt ka kesta välja.” Veel lisab Lember, et kuna kestade sekka jääb ikka mõni tera, on loota, et multši seast ka üksikuid tatrataimi peenrasse sirgub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles