Eesti kosmoseidufirma lendab Tartust Pariisi

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: HO / AFP / Scanpix

EstCube’i tudengisatelliidist välja kasvanud idufirma loodab kujuneda juhtivaks satelliidijuhtimise teenuse pakkujaks.

Satelliitide juhtimisteenuseid pakkuv Spaceit lõpetas esimese iduettevõttena Euroopa kosmoseagentuuri Eesti inkubatsiooniprogrammi (ESA BIC Estonia) ning liigub edasi maailma juhtivaima lennundusele spetsialiseerunud kiirendi Starburst Pariisi harusse. Inkubatsiooni käigus katsetas Spaceit edukalt oma juhtimissüsteemi kosmoses. Pariisis jätkatakse teenuse arendamist ning uute klientide teenindamist.

«ESA BIC Estonia oli heaks toeks Spaceiti satelliitide missioonijuhtimisteenuse testimisel ning turule toomisel. Starburst on sellele loogiliseks jätkuks. Spaceiti eesmärgiks on tõusta paari aasta perspektiivis üheks peamiseks satelliitide juhtimisteenuseid pakkuvaks ettevõtteks maailmas,» täpsustas ettevõtte juhataja Silver Lodi.

«Ühe rahvusvaheliselt eduka ettevõtte ehitamiseks läheb tarvis tervet linna, mistõttu mul on väga hea meel, et Tartu linn on toetanud Tartu teadusparki Euroopa kosmoseagentuuri äriinkubaatori toomisel Eestisse. Spaceit on esimene positiivne näide, kuidas iduettevõte jõuab ideest teenuseni ning globaalse turuni kogukonna toel,» lisas ESA BIC Estonia juht Andrus Kurvits.

2017. aasta detsembris inkubaatorisse valitud ettevõte katsetas edukalt oma juhtimissüsteemi koostöös Aalto ülikooli satelliidi ning Jaapani päritolu maajaamadevõrgustiku platvormiga Infostellar. Kuulumine ESA BIC Estonia äriinkubaatorisse ja selle kaudu Euroopa kosmoseagentuuri äriinkubaatorite võrgustikku võimaldas luua kontakte maailma kosmose(ringkonna) eliidiga ning teenust turul valideerida.

Spaceit on Eesti esimesest satelliidiprogrammist ESTCube-1 välja kasvanud satelliitide juhtimisteenuseid pakkuv idufirma. Ettevõte tooteportfelli kuulub ainulaadne, turvaline ja universaalne juhtimisplatvorm, mis kasutab raadioside edastamisel ülemaailmset maajaamade võrgustikku, et tagada kvaliteetne raadioside satelliitidega.

ESA BIC on üleeuroopaline kosmosevõrgustik, kuhu kuulub 20 äriinkubaatorit. Inkubaatori eesmärk on aidata 20 Eesti idufirmal jõuda viie aasta jooksul rahvusvahelisele turule, pakkudes neile toote või teenuse arendamiseks 50 000 euro suurust stardirahastust ja valdkonnaspetsiifilist mentorlust. ESA BIC Estonia juhtpartner on Tartu teaduspark, kes pakub koostöös Tallinna teaduspargiga Tehnopol inkubatsiooniteenust Tallinnas ja Tartus. ESA BIC Eesti konsortsiumi partnerite hulka kuuluvad lisaks eelnimetatutele ka Tartu linn, Tallinna linn, Tartu ülikool, Tallinna tehnikaülikool, Tartu observatoorium ja Kredex. Uude valikuvooru ootab ESA BIC Estonia taotlusi 7. novembrini 2019

Starburst on maailma juhtiv lennunduse-, kosmose- ja kaitsevaldkonnale spetsialiseerunud kiirendi, mis tegutseb Pariisis, Los Angelesis, Montrealis, Münchenis, San Franciscos ja Singapuris. Programm pakub start-up-firmadele strateegilist nõustamist, et tagada nende edukas turuleminek, ning viib kokku alustavad ettevõtted tööstusharu suurkorporatsioonidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles