Bolton: USA ei lepi Põhja-Korea tuumaprogrammi külmutamisega

Copy
USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton.
USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton. Foto: AFP/SCANPIX

USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton kritiseeris täna meedias levinud teadet, et Washington võib Põhja-Korea tuumakõnelustel leppida Pyongyangi tuumaprogrammi külmutamisega.

New York Timesi avaldatud uudise kohaselt loodavad ametnikud, et külmutamise ideest võib saada alus uuele kõnelustevoorule.

Uudis avaldati pärast seda, kui USA president Donald Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un kohtusid eile Koread eraldavas demilitariseeritud tsoonis. Lisaks leppisid nad kokku Põhja-Korea tuumaprogrammi käsitlevate kõneluste taasalustamises töögruppide tasandil.

Timesi sõnul on tuumaprogrammi külmutamise idee, mida on Trumpi valitsuses kujundatud juba nädalaid, «sisuliselt kinnistab praeguse olukorra ning kaudselt tunnistab Põhja-Koread tuumavõimuna».

Bolton teatas Twitteris, et luges uudist «huviga».

«Riikliku julgeolekunõukogu personal ega ka mina pole arutanud ega midagi isegi kuulnud soovist »leppida Põhja-Korea tuumaprogrammi külmutamisega«,» kirjutas Bolton.

«See oli kellegi laiduväärne katse suruda president nurka. Sellel peaksid olema tagajärjed,» kirjutas ta.

USA jaoks on Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonide tühistamise eeltingimus Põhja-Korea täielik tuumarelvitustamine.

Pooled ei suutnud veebruaris tippkohtumisel sanktsioonide leevendamises ja selleks vajalikes Põhja-Korea sammudes kokku leppida ning see päädis tippkohtumise lagunemisega

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles