Maratonkõnelused tippjuhtide valimisel jätkuvad (2)

Copy
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Peaminister Jüri Ratas arutas Euroopa Ülemkogu erakorralisel kohtumisel oma ametikaaslastega ELi tippametikohtade täitmist. Arutelud jätkuvad homme, 2. juulil.

Peaminister avaldas lootust, et homsel kohtumisel on võimalik ELi tippametikohtadele leida inimesed, kellel on liikmesriikide toetus. «Tegemist on kindlasti liikmesriikide jaoks keerulise proovikiviga, kuid usun, et meil on üheskoos võimalik leida õiged inimesed. Eesti jaoks on tähtis võtta arvesse geograafilist tasakaalu – esindatud peavad olema nii suuremad kui ka väiksemad liikmesriigid – ning oluline on pidada silmas soolist esindatust,» lausus peaminister Ratas ning rõhutas Euroopa ühtsuse hoidmise tähtsust.

Ratas pidas oluliseks, et uued juhid oleksid pädevad ja valmis tegelema ELi ees seisvate sõlmküsimuste ning väljakutsetega, mis mõjutavad kõiki liikmesriike. «Pean ka oluliseks, et vähemalt üks tippametikohtade täitjaist tunneks väga hästi meie regiooni,» sõnas Ratas.

«Osad riigid on tugevalt vastu konkreetsete inimeste suhtes,» ütles Jüri Ratas portaalile Euractive, kui talt küsiti sotsialisti Frans Timmermansi kohta. 

Ülemkogul on Euroopa Liidu kõrgete ametikohtade täitmisel oluline roll. ELi riigipead ja valitsusjuhid valivad Euroopa Ülemkogu eesistuja ning nimetavad Euroopa Komisjoni presidendi kandidaadi. Samuti nimetavad nad ametisse liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja ning teevad otsuse Euroopa Keskpanga presidendi kohta. Kõik need inimesed astuvad ametisse enne aasta lõppu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles