Meeleavaldajad jooksid Hongkongi seadusandliku nõukogu hoonele tormi

Copy
Hongkongi meeleavaldajad jooksid täna linna Seadusandliku nõukogu hoonele tormi.
Hongkongi meeleavaldajad jooksid täna linna Seadusandliku nõukogu hoonele tormi. Foto: ANTHONY WALLACE / AFP / SCANPIX

Hongkongi meeleavaldajad jooksid täna linna seadusandliku nõukogu hoonele tormi. Täna tähistati linnas endise Briti koloonia naasmist Hiina võimu alla 1997. aastal.

Väike grupp ehituskiivreid kandvaid tudengeid ründasid seadusandliku nõukogu hoonet metallkärude, -postide ja ehitusprügiga. Meeleavaldajad rammisid hoone aknaid, kuni need järele andsid.

Mõned meeleavaldajad tungisid hoonesse. Täpne arv ei ole teada. Nõukogu, Hongkongi väike parlament, andis häire ning käskis meeleavaldajatel kohe lahkuda. Tagajärgi ei selgitatud.

Meeleavaldajad jagasid üksteisele kiivreid ning maske. Märulipolitseinikud kandsid kiivreid, kumminuiasid ja kilpe. Vastasseis kestis kuni hiliste õhtutundideni.

Meeleavaldajad takistasid taas Aasia majanduskeskuse tööelu, blokeerides metalltõketega teid. Mõned barrikaadid koosnesid nurga all kinnitatud metalltorudest, et politseinikke eemal hoida.

Meeleavaldajad paigaldasid teedele metalltorudest tõkkeid, et takistada liiklust.
Meeleavaldajad paigaldasid teedele metalltorudest tõkkeid, et takistada liiklust. Foto: Vincent Yu / AP / Scanpix

Meeleavaldused said alguse vastuolulisest väljasaatmisseadusest, mis lubanuks inimesi Mandri-Hiinale välja anda.

Meeleavalduste tõttu oli Hongkongi juht Carrie Lam sunnitud eelnõu 15. juunil tagasi võtma. Eelnõu pandi tähtajatult ootele, meeleavaldajad nõudsid selle täielikku tühistamist.

«See on Hongkongi lõpp. Näeme tulevikus vaid pimedust, kui Carrie Lam jätkab meie juhina. Me tahame noorte eest võidelda,» ütles 60-aastane koduperenaine, perekonnanimega Lau.

«Mul on sõpru. Ka nemad ei taha, et nende lapsed kasvaks üles järgmises Hiina linnas, kus pole järgmise generatsiooni jaoks tulevikku,» lisas ta.

Väljasaatmiseelnõu vastased kardavad, et eelnõu ohustab Hongkongi vabadust ning nõuavad eelnõu tühistamist ning Carrie Lami tagasiastumist.

Hongkong naasis Hiina võimu alla «üks riik, kaks süsteemi» valemiga, mis lubab Hongkongile vabadusi, mida Mandri-Hiinas ei näe. Näiteks õigust protestida.

Kümned tuhanded marssisid täna Victoria pargist iga-aastasel kogunemisel. Organiseerijad lootsid, et marss saab jõudu väljasaatmisseaduse ümber keerlevast vihast. Paljud plaksutasid, kui nägid meeleavaldajate plakateid, mis kujutasid Lami bambusest puuris.

Meeleavaldajad hiivasid seadusandliku nõukogu ees orhideepuu õiega (Bauhinia) musta lipu poolde masti ning pöörasid Hongkongi ametliku punase lipu valge orhideepuu õiega tagurpidi.

Meeleavaldajad hiivasid seadusandliku nõukogu ees orhideepuu õiega (Bauhinia) musta lipu poolde masti.
Meeleavaldajad hiivasid seadusandliku nõukogu ees orhideepuu õiega (Bauhinia) musta lipu poolde masti. Foto: Kin Cheung / AP / Scanpix

Üle miljoni inimese on viimase kolme nädala vältel kogunenud tänavatele meelt avaldama.

Lam ilmus üle kahe nädala esimest korda rahva ette koos oma abikaasa ning endise Hongkongi juhi Tung Chee-kwaga.

«Viimaste kuude jooksul toimunu on viinud vaidlusteni valitsuse ja rahva vahel. See on aidanud mul näha, et mina kui poliitik pean alati rahva soove täpselt tõlgendama,» ütles Lam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles